MENIU

Un oraș întreg a rămas fără medic pediatru, în plin sezon al virozelor

Un oraș întreg a rămas fără medic pediatru, în plin sezon al virozelor

Situație disperată pentru sute de copii din Darabani, județul Botoșani. Orașul a rămas fără medici pediatri. Singurul care mai profesează nu poate emite bilete de analize sau scrie rețete din cauza unor probleme legate de birocrație. Între timp, autoritățile isi pasează vina de la una la alta, iar copiii nu pot primi tratament în plin sezon al virozelor. 

În plin sezon al virozelor, sute de copii din orașul Darabani nu pot fi tratați deoarece în oraș nu există un medic pediatru. Astfel, părinții care vin la spital cu copiii bolnavi primesc cel mult o consultație și sunt trimiși acasă. Fără analize și fără tratament.

„Problema este in atentia noastra. Încercam sa gasim solutii legale pentru a se asigura servicii medicale si la aceasta sectie exterioara a spitalului Darabani. În cursul acestei săptămâni vom avea intalniri si cu reprezentantii Direcției de Sanatate Publica sa vedem ce solutii gasim pentru aceasta sectie”, a declarat pentru presa locală Alina Mustiață, director general al CAS Botoșani.

Conducerea unității sanitare spune că s-a ajuns la această situație deoarece medicul în cauză a dat examenul final de rezidențiat și deși l-a promovat cu succes nu poate profesa până nu se încheie anul de studiu. Respectiv până în primăvara anului 2024, când va fi considerat medic specialist cu acte în regulă.

„În acest moment activează în secția exterioară Pediatrie Darabani un medic care a luat specialitatea în luna octombrie. Dar, pentru că nu a finalizat curicula de rezidenţiat, până în aprilie trebuie să fie coordonat de un medic primar. Singurul medic primar pediatru la nivelul spitalului, care a fost de acord să îl coordoneze pe domnul doctor, este domnul doctor Mihailiuc, de la CPU Pediatrie. Spitalul a făcut toate demersurile pentru ca domnul doctor să primească o jumătate de normă la secția din Darabani şi aşteptăm acordul celor de la Casa de Asigurări, pentru că ei trebuie să dea acceptul. Domnul doctor a luat specialitatea, dar nu poate intra în contract cu Casa de Sănătate”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati. 

În tot acest timp, autoritățile pasează vina de la una la alta, iar cei care au de suferit sunt copiii. 

Cum să îți cumperi pom de Crăciun cu numai 15 lei. Prețuri incredibile oferite de Romsilva, în comparație cu cele din magazine