MENIU

Un nou virus s-ar putea răspândi în lume. Avertisment din partea Rusiei

Virusul de gripă aviară s-ar putea transmite la om

Virusul de gripă aviară A(H5N8) ar putea suferi mutații, existând o probabilitate foarte mare de a se transmite la om. Este avertismentul venit din partea agenției sanitare din Rusia, Rospotrebnadzor, după ce în țară au fost confirmate focare la șapte ferme avicole și mai mulți angajați s-au infectat. 

”Probabilitatea ca acest lucru (să se transmită la om - n.red) să se întâmple este foarte mare. Cel mai probabil, aceasta se va şi întâmpla, dar am putut anticipa înainte ca răul să se întâmple”, a declarat vineri şefa Rospotrebnadzor, Anna Popova.Aceasta a subliniat că mai este timp să ne pregătim pentru un astfel de scenariu, să dezvoltăm un vaccin și să facem teste pentru a detecta tulpina virusului. 
”Dacă într-un final toate acestea nu vor fi necesare, ei bine, atunci am avut noroc. Dar dacă vor fi totuşi necesare, am fi deja pregătiţi”, a adăugat Popova, subliniind că Rusia consideră importantă alertarea comunităţii internaţionale cu privire la existenţa unei astfel de ameninţări.

Avertismentul vine în contextul în care, pe 20 februarie, Moscova a anunțat apariția virusului la oameni. Presa rusă a relatat atunci că șapte angajaţi ai unei ferme avicole din sudul țării au contractat gripa aviară. Ulterior, citând cercetători de la Centrul Novosibirsk ”Vektor”, media au comunicat că virusul H5N8 poate fi transmis de la păsări la oameni, dar că nu s-ar transmite de la om la om.

Persoanele infectate lucrau la o fermă avicolă din regiunea Astrahan, unde, în decembrie,  au fost sacrificate 100.000 din cele 900.000 de găini. După detectarea cazurilor, ferma și-a suspendat întreaga producţie şi distribuţie, iar experţii au localizat până la 150 de persoane care au fost în contact cu lucrătorii infectaţi. Niciuna dintre acestea nu a prezentat însă simptome.
Cei șapte angajați au suferit o formă uşoară de infecţie şi s-au restabilit rapid, potrivit autorităţilor.

Anul trecut, mai multe țări au raportat cazuri de gripă aviară. Printre acestea se află Bulgaria, Cehia, Egipt, Germania, Ungaria, Irak, Japonia, Kazahstan, Olanda, România şi Marea Britanie. 

Potrivit primelor evaluări ale OMS, probabilitatea transmiterii H5N8 de la om la om ”este foarte scăzută”. Cu toate acestea, organizația a recomandat celor care călătoresc în ţări în care au existat cazuri de acest tip de gripă, ”să evite fermele, contactul cu animale vii în pieţe, zonele în care animalele sunt sacrificate sau suprafeţele cu urme de excremente”, notează Agerpres.