MENIU

Începutul de an vine cu scumpiri semnificative la pompă! Prețurile ar putea s-o ia razna - Ce ne așteaptă în 2024

Un nou val de scumpiri la pompă, de la 1 ianuarie! Ce ne așteaptă / Arhivă foto

Se anunță un nou val de scumpiri în țara noastră de anul viitor. Românii vor plăti mai mult pentru plinul la benzină și motorină pentru că accizele la carburanți vor crește. Scumpirea se va vedea chiar din prima zi a anului, când prețurile vor crește cu 6 bani pe litru. Prețurile vor continua să crească. 

Potrivit unui document pregătit de Executiv, de anul vom asista la o creștere a prețurilor la carburanți pentru că vor crește accizele. Vorbim aici despre o creștere a accizelor în trei etape, ceea ce însemnă că într-adevăr prețurile la pomă vor crește. 

Scumpirea se va vedea încă din prima zi a anului viitor. Dacă ne uităm în aceste momente la prețuri, vedem - spre exemplu - că în aceste momente prețurile la pompă pentru un litru de benzină standard este de 6,47 lei iar un litru de motorină standard este de 6,99 lei. 

Dacă ne referim la cele mai recente date INS, vedem că rata inflației este de 8,8%, ceea ce înseamnă că dacă ne raportăm la aceste date, vom vedea o creștere pe tot anul a accizelor la benzină de 156 de lei la 1000 de litri și la motorină de 143 de lei la 1000 de litri.

După scumpirea din ianuarie, vom mai vedea o scumpire la pompă în luna aprilie și ulterior va mai avea loc o scumpire în luna iulie a anului viitor.