MENIU

Un NOU SIMPTOM pentru varianta Delta, la persoane nevaccinate. Ce SIMPTOME au vaccinații - DIFERNEȚE MAJORE

Diferenţă între simptomele semnalate de persoanele vaccinate şi cele nevaccinate

Vaccinarea anti-COVID-19 te împiedică să faci forme grave de boală, dar nu reduce total şansele să fii purtător şi, mai ales, să transmiţi virusul SARS-CoV-2. Un studiu realizat în urma colaborării între ZOE – o companie din domeniul ştiinţelor sănătăţii – şi Universitatea britanică King’s College din Londra, relevă că simptomele între persoanele purtătoare de COVID-19 care sunt vaccinate şi cele care nu sunt vaccinate diferă în mod clar. Acest lucru demonstrează încă odată faptul că SARS-CoV-2 evoluează în permanenţă.

Diferenţă între simptomele semnalate de persoanele vaccinate şi cele nevaccinate constă, printre altele, în faptul că au dispărut tusea şi febra, cărora le-a luat locul strănutul, relatează G4Media.ro.

Potrivit studiului, la persoanele nevaccinate, cele cinci simptome cele mai curente sunt durerea de cap, durerea în gât, scurgerile nazale, febra şi tusea persistentă. Acestea corespund variantei Delta, de acum majoritară în Europa.

Pentru persoanele vaccinate, studiul distinge simptomele după injectarea unei doze sau a ambelor doze de vaccin anti-Covid.

Astfel, în cazul persoanelor care au primit o singură doză de vaccin anti-Covid, simptomele cele mai frecvente sunt durerile de cap, scurgere nazală, dureri în gât, strănut şi o tuse persistentă. „Nu numai ordinea este diferită, dar febra nu mai este în top cinci şi a fost înlocuită de un nou simptom: strănutul”, notează „De Morgen,”, care analizează rezultatele cercetărilor.

În schim, în cazul persoanelor complet complet vaccinate (două doze sau o doză pentru Johnson & Johnson), printre simptomele cele mai frecvente, au fost semnalate simptome precum dureri de cap, scurgere nazală, strănut, dureri în gât şi o pierdere a mirosului.

„De astă dată nu numai febra, dar şi tusea persistentă au dispărut de pe listă. Pierderea mirosului – un simptom al tulpinii originare a coronavirusului – îşi face din nou apariţia. Strănutul este şi aici un nou simptom”, mai arată „De Morgen”.

Prin urmare, cercetătorii recomanda ca „dacă aţi fost vaccinaţi şi începeţi brusc să strănutaţi mult fără motiv aparent, este preferabil să faceţi un test de coronavirus”.

„Strănutul este unul din principalii vectori de răspândire a virusului”, aminteşte studiul citat.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că pacienţii vaccinaţi prezintă mai puţine simptome (grave) şi se vindecă mai repede.

Spre exemplu, În Belgia, nu există nicio persoană vaccinată internată în spital. Potrivit epidemiologului Boudewijn Catry (Sciensano), citat de „De Morgen”, numai 2,3% dintre pacienţii care erau în spital între 15 februarie şi 28 iunie erau complet vaccintaţi.

„Peste 97% dintre persoanele spitalizate nu au fost vaccinate sau nu au primit decât o singură doză de vaccin”, explică epidemiologul.

Potrivit ZOE, peste patru milioane de persoane din întrega lume utilizează aplicaţia ZOE COVID Symptom Study-app, ceea ce face din studiu „cel mai mare studiu în desfăşurare în lume privind Covid-19”, potrivit ZOE, citat de aceeași sursă.