MENIU

Un nou scandal după proteste, jandarmii refuză să spună ce gaze au folosit

Jandarmi în acţiune

Val de internări după intervenţia masivă a jandarmilor contra protestatarilor din Piaţa Vicotriei, din noaptea de 10 august. Sute de oameni care au fost gazați de jandarmi suţin că se simt rău şi acuză dureri de cap, stări de vomă și amețeli. Asta în condițiile în care jandarmii au folosit gazele ore în șir asupra mulțimii, în care erau și copii, femei și bătrâni. Şi Amnesty Internațional este îngrijorată de ”utilizarea unor substanțe chimice iritante” la protestele din București. Organizația pentru apărarea drepturilor omului afirmă că autoritățile trebuie să demareze deîndată investigații ”independente și imparțiale, realizate de instanțe civile”. 

Specialiștii spun că expunerea prelungită poate duce la pierderea sarcinii, pneumonie sau cancer. Totul în condițiile în care Jandarmeria refuză să spună ce substanțe au fost date în piață. La patru zile după ce au fost atacați cu gaze, protestatarii din Piața Victoriei se plâng că încă mai au probleme de sănătate. Reporterii Realitatea TV au cerut Jandarmeriei să spună ce fel de substanțe chimice a folosit pentru a dispersa mulțimea, cu atât mai cu mult cu cât specialiștii cred că este vorba despre gaze extrem de nocive. Chiar dacă Jandarmeria n-a făcut nicio precizare, luând în calcul efectele resimţite de oameni, specialiştii cred că este vorba despre gaze clasificate ca arme chimice şi interzise, conform convenției de la Geneva.

Un alt protestatar povesteşte pe Facebook cum un medic a rămas şocat când şi-a văzut pacientul cu gamba rănită de capacul unei grenade., pentru că prezenta urme evidente de fosfor, substanţă interzisă de convenția de la Geneva.

De altfel, și medicii reclamă lipsa informațiilor legate de substanțele folosite de jandarmi. Elena Copaciu, medic primar anestezie şi terapie intensivă a declarat la Realitatea TV că sunt posibile efecte pe termen mediu și lung după expunerea la gaze. 

"Este genul de atitudine (lipsa de transparenţă a Jandarmeriei în legătură cu tipul substanţelor foloiste - N.R.) îmi aminteşte de felul în care autorităţile ruse au rezolvat luarea de ostatici de la teatrul Dobrovka, din 2002, când au folosit un gaz opioid fără să anunţe medicii să vină cu antidot. (...) Sigur, nu cred că este cazul în situaţia de faţă, dar nu este normal să nu ştim încă ce substanţe au fost folosite. Par să fie substanţe paralizante şi pentru că atâţia oameni au fost expuşi efectului lor, e obligatoriu să ştim ce s-a folosit. Sunt leziuni grave fata de petardele aruncate în participanţi."

Mai multe articole despre:
jandarmi