MENIU

Un nou reportaj despre bătălia de la Nassiriya. Mărturiile militarilor români care schimbă totul

Foto/Arhivă

Newsweek a obținut mărturiile care răstoarnă totul, după ce reportajul Recorder s-a bazat pe declarațiile unor oameni care n-au participat la bătălia de la Nassiriya

-Reportajul prezintă realitățile trăite de protagoniștii bătăliei de la Nassiriya, de acum 20 de ani. E vorba de militarii români care s-au confruntat direct cu inamicul atunci, în 2004. 

Mărturiile demontează reportajul Recorder, legat de conduita batalionului 26 infanterie în Irak (supranumit „Scorpionii Roșii”). 

Adevărul despre bătălia de la Nassiriya. Un reportaj care arată povestea reală, trăită de militarii români

Așa cum reiese din mărturiile dezvăluite de Newsweek, batalionul 26, condus de Nicolae Ciucă, a acționat exact conform ordinelor primite. Ei aveau o zonă de responsabilitate foarte clară și acolo și-au îndeplinit misiunile. Militarii românii au respectat ordinele primite și nu le-au încălcat niciodată. 

Pe 14-15 mai 2004, Nicolae Ciucă și militarii pe care-i comanda s-au aflat într-o ambuscadă, sub foc inamic, iar la comanda lui Nicolae Ciucă au ripostat și ei cu foc. A fost o luptă adevărată, iar viețile militarilor noștri au fost în pericol. 

Militarii înșiși, care au fost efectiv în ambuscadă, au apreciat modul cum a condus comandatul Nicolae Ciucă misiunea. Niciun militar român nu și-a pierdut viața în acea bătălie, sub comanda lui Nicolae Ciucă. 

Oficiali din coaliția multinațională aflată atunci în Irak au mulțumit batalionul 26 al României pentru misiunile desfășurate și au apreciat profesionalismul românilor.

Mai multe articole despre:
nicolae ciuca batalie nasyyria