MENIU

Un nou butoi cu pulbere stă să explodeze. FURIE uriaşă după execuţia unui lider religios

Harta focului

Execuţia unui lider religios şiit din Arabia Saudită ar putea deschide un nou front de luptă în Orientul Mijlociu şi ar putea duce la "incendierea regiunii" şi căderea familiei conducătoare saudite. Clericii din Iran sunt extrem de furioşi după anunţul saudit de sâmbătă dimineaţa.

Executarea de către Arabia Saudită a proeminentului lider religios șiit Nimr al-Nimr a avut ca scop alimentarea conflictului dintre șiiți și suniți și "incendierea regiunii", a declarat sâmbătă un parlamentar irakian din coaliția șiită, la guvernare, postului de televiziune Al-Sumaria.

"Această măsură luată de familia domnitoare (a Arabiei Saudite) are ca menire să reaprindă regiunea, să provoace lupte religioase între suniți și șiiți", a declarat Mohammed al-Sayhud, citat de Agerpres.

Totodată, un important lider religios care are legături strânse cu conducerea Iranului a denunțat executarea lui Al-Nimr și a prevăzut consecințe care vor duce în cele din urmă la prăbușirea familiei saudite domnitoare.

"Nu am nicio îndoială că acest sânge pur va mânji Casa Saud și o vor șterge din paginile istoriei", a declarat ayatollahul Ahmad Khatami, membru al Adunării Experților, citat de agenția de știri Mehr. "Crima executării șeicului Al-Nimr se înscrie în tiparele criminale ale acestei familii trădătoare... ne așteptăm ca lumea islamică să se revolte și să denunțe pe cât posibil acest regim infam", a adăugat el.

Pe de altă parte, Mohammed al-Nimr, fratele șeicului executat sâmbătă de Arabia Saudită alături de 46 de persoane condamnate pentru terorism, a declarat că, deși familia este șocată de veste, speră că orice fel de reacție să rămână pașnică. "Șeicul Al-Nimr era foarte stimat în comunitatea sa și în societatea musulmană în general și nu este nicio îndoială că va exista o reacție. Sperăm că orice reacții să se limiteze la o formă pașnică. Nimeni nu trebuie să aibă reacții în afara acestui cadru pașnic. Vărsarea de sânge trebuie să înceteze", a declarat prin telefon Mohammed al-Nimr.

Mai multe articole despre:
Iran Arabia Saudită