MENIU

Un medic român ne spune adevărul: Această este cauza tuturor problemelor de sănătate!

Este o problemă din ce în ce mai alarmantă la nivel global. Cu toate acestea, în ciuda problemelor medicale serioase pe care le cauzează obezitatea, nu toate persoanele supraponderale au acces la programele de combatere a excesului în greutate, în special la nivel de spital, clinică, specialist, medic de familie etc.

,,Nu de puține ori mă întreb dacă aceste programe își doresc cu adevărat să rezolve problema obezității. Asta și pentru că obezitatea este factorul principal care contribuie la apariția unui procent fabulos de afecțiuni cronice, afecțiuni care necesită combinații de medicamente din ce în ce mai complexe, costuri pe măsură, industria farmaceutică devenind tot mai prezentă în viața noastră”, susține Dr. Ionuț Ștefan, medic la Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” din Bucuresti.

,,O primă concluzie – e mai bună prevenirea decât tratarea. Dacă se ajunge la tratare, acest lucru se traduce printr-un beneficiu doar pentru companiile care produc aceste medicamente si lanturile farmaceutice distribuitoare”, mai spune medicul.

Peste jumătate dintre bolile cronice pleacă de la obezitate, spune medicul

Mai mult de jumătate dintre afecțiunile cronice au ca principală cauză obezitatea. Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate la nivel global, au ca principala cauză obezitatea. Hipertensiunea arterială, bolile cardiace ischemice cronice sau infarctul miocardic acut, arteriopatiile cornice obliterante, bolile venoase periferice cronice sau atacul vascular cerebral pot fi evitate prin combaterea obezității.

Este mult mai simplu și mai eficient să controlezi afecțiunile cardiovasculare prin combaterea obezității decât să aloci bugete colosale destinate tratamentului de durata al acestor afecțiuni cu medicamente a căror eficacitate este, de cele mai multe ori, direct proporționala cu costul.

Afecțiunile ortopedice sau reumatice, bolile degenerative articulare, artrozice, ale coloanei vertebrale, hernia de disc la orice nivel, diabetul zaharat, cu toate consecințele dezastruoase în timp – afectări grave vasculare, renale, neurologice, oculare, este o boală care are ca principală cauză excesul ponderal. Costurile tratamentului cronic al bolnavului diabetic, cât și cele presupuse de complicațiile acestora, sunt impresionante.

Guta, displipidemiile, bolile metabolice ce apar în strânsă legătura cu excesul ponderal presupun tratamente de lunga durată și costuri pe măsură. Intervențiile chirurgicale, bolile infecțioase severe, cele gastrointestinale, neoplaziile, toate acestea au costuri mult mai mari la pacienții obezi din cauza schemelor terapeutice complexe, complicațiilor mult mai frecvente, duratei medii de spitalizare mai ridicate, morbidității ridicate.

Combaterea eficientă a obezității printr-un regim alimentar echilibrat, adaptat nevoilor fiecărui individ, combaterea sedentarismului, în paralel, ar reduce semnificativ afectiuni frecvente precum cele enumerate mai sus, a caror incidenta este în continuă creștere.

În același timp, costurile s-ar reduce spectaculos printr-o prevenție corectă, prin combaterea eficientă a factorilor de risc și nu prin alocarea unor sume uriașe pentru tratamentul complex al afecțiunilor, care sunt consecința problemei de fond – obezitatea”.

Sursa: unica.md

Mai multe articole despre:
sănătate obezitate