Un lider PSD toarnă gaz pe foc în scandalul noilor taxe și impozite: „Nu e o tragedie să plătești 15 mii de euro la stat”
„Nu e o tragedie să plătești 15 mii de euro, în loc de 5 mii de euro către stat”, este declarația șocantă a președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis. Declarația vine în contextul ordonanței cu noile taxe care ar urma să crească și care ar afecta grav mediul de afaceri privat.
Liderul PSD spune că nu este o tragedie că va crește impozitul de la unu la sută la doi sau trei la sută pentru microintreprinderi. Alfred Simonis susține că fiscalitatea pentru firmele mici este un paradis, iar oamenii de afaceri profită de acest aspect.
„Dacă doriți să vorbim de microintreprinderi, de exemplu, unde ai impozit de 1% până la 500.000 de euro, adică dacă ai o cifră de afaceri de 500.000 de euro plătești 5.000 de euro la stat, punct. Și îți mai și recuperezi și TVA-ul dacă ești în domeniul imobiliar”, a spus Alfred Simonis.
„Personal, și este punctul meu de vedere, cred că o creștere la 2%, sau la 3%, adică la o cifră de afaceri de 500.000 de euro, nu-i o tragedie să dai 15.000 de euro. Asta e părerea mea. Familia mea are microîntreprinderi, nu cred că ar fi o tragedie să plătească mai mult. E un paradis astăzi, iertați-mă”, a adăugat președintele interimar al Camerei Deputaților.
Simonis susține că taxa pe valoarea adăugată nu va fi majorată de la 1 septembrie pentru că această măsură încă nu a fost luată.
Între timp, revoluția fiscală continuă, chiar și cu întârziere. Acum, Guvernul vrea să dea trei ordonanțe, în încercarea disperata de a mai face rost de bani la buget. Vizați acum sunt și nababii din sistem, care au salarii de pana la 80.000 de lei pe lună. Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, nu vor putea câștiga mai mult decât echivalentul a 6 indemnizații de ministru pe lună.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Realitatea PLUS, se discută acum despre trei proiecte de ordonanță de urgență.
Prima ordonanță va viza sectorul bugetar. Va urma o ordonanță cu măsurile fiscale, adică acele taxe și impozite despre care s-a tot vorbit în ultia perioadă, și se caută și măsuri pentru eficientizarea colectării taxelor și impozitelor la stat - ANAF.
O noutate în discuțiile din coaliția PSD și PNL este limitarea salariilor unor șefi de instituții la 6 indemnizații de ministru pe lună. Vizate sunt mai multe companii de stat aflate în subordinea Parlamentului: BNR, ASF, ANCOM.
De exemplu, guvernatorul BNR are un salariu de peste 80.000 de lei pe lună. În comparație, un salariu de ministru se ridică la aproximativ 12.000 de lei.
Excepție vor face companiile listate la bursă.