MENIU

Un jurnalist britanic a realizat un amplu reportaj despre România. ”Totul este nealterat”

Braşov, Castelele Bran şi Peleş, frumuseţea şi unicitatea munţilor Carpaţi, momente în sălbăticie alături de lupi şi urşi, la care se adaugă pasaje de istorie din oraşe emblemă ale României precum Bucureşti şi Constanţa. Toate apar într-un reportaj de excepţie realizat de cunoscutul jurnalist britanic Michael Portillo, care a străbătut ţara noastră cu trenul, într-o nouă serie de documentare difuzate de BBC.

Michael Portillo îşi începe călătoria la Braşov. A rămas impresionat de Biserica Neagră şi de centrul istoric al oraşului.

”Braşovul este poarta spre Transilvania. Oraşul este înconjurat de munţii Carpaţi. Sunt în estul Europei, dar nu se simte lucrul acesta. Oraşul a fost colonizat de saxoni aşa că arhitectura este germană. A fost apărat de invazia otomanilor prin fortăreţe”, spune Portillo, în reportaj.

Mai departe, jurnalistul, sub îndrumarea ghidului său turistic ,,continental railway", editat în 1913 de George Bradshaw, pornește spre Tâmpa, simbolul Brașovului.

VEZI AICI TRAILERUL FILMULUI

”E izbitor, după părerea mea, imensul contrast dintre orașul vechi, frumoasele turnuri și, în partea opusă, blocurile urâte construite în perioada comunistă”, a mai spus el.

Michael Portillo a rămas surprins, în primul rând, de peisajele unice şi neschimbate din ţara noastră.

”Ghidul meu descrie munţii Carpaţi cu piscuri albite de zăpadă, defileuri montane, păduri dese şi variate, văi luminoase, combinate cu farmecul acestei ţări romantice. În toate călătoriile mele nu am văzut locuri atât de puțin schimbate, în comparație cu descrierea din broşură. Totul este nealterat şi dureros de frumos”, a mai afirmat el.

Cel mai impresionant şi mai palpitant moment al călătoriei sale s-a petrecut tot în munţi. ”Mă simt foarte, foarte privilegiat. Cândva Europa era plină de urşi. Acum trebuie să vii într-un loc ca România, care şi-a păstrat regiunile sălbatice, pentru a vedea aceste minunate animale în sălbăticie. Mulţumesc foarte mult”, a completat Portillo.

Diplomatul Michael Portillo vizitează apoi Castelul Peleş din Sinaia. Rămâne încântat de palatul care, la final de secol 19, avea tavan retractabil electric, printre puţinele din lume la acea vreme cu o astfel de dotare, la care se adăugau aspiratorul şi încălzirea centralizată.

Micul Paris a fost următoarea destinaţie a jurnalistului. Aici a stat de vorbă cu violonistul Alexandru Tomescu despre marele compozitor George Enescu. Jurnalistul s-a bucurat şi de un mini-recital cu celebra vioară Stradivarius, aflată în patrimoniul național.

Impresia jurnalistului despre România a fost una remarcabilă.

”Acum 100 de ani, călătorul de tren în România ar fi văzut numai sărăcia ei. Dar mergând înapoi, descopăr că ţara era un mare producător de petrol, a cărui rege avea un castel dotat cu cele mai noi dispozitive electrice. De asemenea, sunt surprins că azi, în una dintre cele mai puţin dezvoltate economii din Europa, există un port enorm, în plină dezvoltare aici, în Constanţa. Transilvania a fost alipită României numai după Primul Război Mondial. Aşadar, e o ţară tânără care a trecut prin vremuri grele pe parcursul secolului 20. România s-a întors împotriva trecutului său comunist. Şi sper ca această naţiune prietenoasă va urmări noile oportunităţi”, a mai spus Portillo, în reportaj.