MENIU

Un fost șef de stat, supranumit "El Chino", a murit la vârsta de 86 de ani. Locuința acestuia, luată cu asalt de simpatizanții săi

Un fost șef de stat, supranumit "El Chino", a murit la vârsta de 86 de ani/Profimedia

Alberto Fujimori, care a condus Peru cu o mână de fier din 1990 până în 2000 şi şi-a petrecut ultimii ani ai vieţii în închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii, a murit miercuri, la Lima, lângă familia sa, la vârsta de 86 de ani.

"După o lungă luptă cu cancerul, tatăl nostru, Alberto Fujimori, tocmai a plecat să-l întâlnească pe Domnul. Cerem celor care l-au iubit să ne însoţească în rugăciune pentru odihna veşnică a sufletului său. Mulţumim pentru tot, tată!", au anunţat copiii săi, Keiko, Hiro, Sachie şi Kenji Fujimori, realtează AFP preluat de Agerpres.

Preşedinţia Republicii Peru a confirmat "vestea tristă", prezentând "sincere condoleanţe familiei". "Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace", se încheie comunicatul prezidenţial.

"Ne vom coordona cu familia pentru a le cunoaşte dorinţele cu privire la funeraliile fostului preşedinte", a indicat şeful cabinetului ministerial.

Fostul lider, născut în Japonia, a fost eliberat în decembrie la ordinul Curţii Constituţionale "din motive umanitare", în pofida opoziţiei justiţiei inter-americane, după ce a petrecut 16 ani într-o închisoare din estul Limei.

Acolo ispăşea o pedeapsă de 25 de ani pentru crime împotriva umanităţii, în special pentru două masacre de civili comise de un escadron al armatei în cadrul luptei împotriva gherilei maoiste din Sendero Luminoso (Calea Luminoasă) la începutul anilor 1990.

Fostul preşedinte supranumit "El Chino" (Chinezul), care a divizat profund ţara, a fost internat în spital de mai multe ori în ultimii ani. A fost diagnosticat cu o tumoare malignă în luna mai la limbă, unde avea o leziune canceroasă de mai bine de 27 de ani. În 2018, Fujimori a făcut public un diagnostic de tumoră pulmonară.

Starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid în ultimele zile, după ce în august finalizase radioterapia la nivelul gurii, au indicat pentru AFP surse apropiate familiei.