MENIU

Un fost judecător CSM: Modificările la codul penal gândite de Guvern nu i se vor aplica lui Dincă

Fostul membru CSM Toni Neacşu a fost achitat de instanţa supremă

Fostul judecătoar al CSM Toni Neacșu desființează modificările la codul penal gândite de Guvern, în urma cazurilor de la Caracal și acuză executivul de teatru ieftin, , o farsă populistă și electorală pentru a da satisfacție de moment emoției publice. 

Toni Neacșu notează într-o postare pe Facebook că modificările legilor penale prin OUG nu se pot aplica nici lui Dincă și nici altora după el. 

Odată cu cazul Caracal am intrat definitiv în siajul demagogiei și a populismului. 
Ce face Guvernul Dancilă este un teatru ieftin, o farsă populistă și electorală pentru a da satisfacție de moment emoției publice. Exploatarea politică a suferinței umane este cea mai abjectă formă de guvernare.

Bineînțeles că, în primul rînd, întreg demersul este neconstituțional. Efectul direct și imediat al referendumului pe justiție din 26 mai 2019 este că nu se mai poate reglementa prin ordonanțe de urgență "în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare". Infracțiunile și pedepsele sunt prevăzute în Codul penal și orice modificare a acestuia prin Ordonanță de urgență este vădit și explicit neconstituțională. Încă prin Decizia nr. 682/2012 Curtea Constituțională a stabilit că voința poporului nu poate fi nesocotită, indiferent de tipul de referendum, iar referendumul consultativ produce efecte obligatorii în sensul că nu se poate reglementa împotriva lui.

Desigur, neconstituționalitatea demagogicei ordonanțe de urgență a Guvernului va putea fi stabilită doar de Curtea Constituțională, ulterior intrării în vigoare, printr-o excepție de neconstituționalitate invocată de Avocatul Poporului sau de părți în dosare, însă rezultatul este previzibil: reglementările contrare referendumului pe justiție nu vor produce nici un efect. 
Abia aștept să se dea ordonanța pentru ca apoi s-o atac în toate dosarele pe care le am, iar ca mine gândesc toți avocații de penal, pentru că justiția nu poate fi înlocuită de populism. Însă sunt sigur că arhitecții acestui demers (gurile rele vorbesc de Oana Hăineală) nici nu se așteaptă ca modificările la Codul penal să producă vreun efect în viața juridică reală.

Nu este doar o ironie, dar dacă ar există consecvența și valori în politica noastră ar trebui ca Președintele României, impulsionat și sprijinit de opoziția politică și de corul haștagit al asociațiilor civice, să facă un desant la Guvern și să se ia la trântă cu elefantul care bântuie pe acolo, ordonanța pe justiție.
În concluzie, modificările la codul penal gândite de Guvern nu vor produce niciodată efecte juridice, nu i se vor aplica nici lui Dincă și nici celorlalți nemernici care în viitor vor face infracțiuni similare. E doar un exercițiu de imagine, păgubos pentru statul de drept în primul rând.

În ce privește modificările la codul de procedură penală, ele sunt inutile și tautologice. Practic nu se modifică nimic, se pun câteva virgule pe ici pe colo și se reglementează ceea ce și până acum era reglementat la fel, desigur dacă deții un minim bagaj de cunoștințe juridice. Da, percheziție domiciliară se putea și până acum efectua noaptea în cazul infracțiunii flagrante, nu se schimbă absolut nimic.

Singura modificare care formal se justifică este aceea de la art.293 (În cadrul constatării infracțiunii flagrante se poate pătrunde într-o locuință sau în orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, pentru prinderea făptuitorului ori pentru a pune capăt activității infracționale, precum și pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane.), dar asta nu pentru că până acum lucrurile nu stăteau așa ci doar pentru a împiedica pe viitor ca procurori ca cel de la Caracal să-și bată joc de bunul simț.


Ministerul Justiției vrea modificarea legislației penale prin OUG! Pedepse mai dure după Caracal


Mai multe articole despre:
Toni Neacşu legile penale