MENIU

Un fost general NATO anunță momentul decisiv în războiul lui PUTIN: Ucraina ar da o lovitură devastatoare dacă distruge podul Kerci

Fostul general NATO Philip Breedlove anunță momentul decisiv în războiul din Ucraina: bombardarea podului Kerci

Fostul comandant NATO Philip Breedlove anunță că a venit momentul ca Ucraina să acționeze decisiv în războiul pornit de Vladimir Putin. Generalul în rezervă îi îndeamnă pe ucraineni să lovească devastator Podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, luată ilegal în 2014 de Putin.

Fost comandant suprem al NATO: Ucraina ar trebui să bombardeze podul din strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea

„Ucraina ar putea da o lovitură devastatoare Kremlinului prin atacarea podului de peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea, folosind proaspăt furnizatele rachete Harpoon”, a declarat fostul comandant NATO Philip Breedlove.

Generalul Philip Breedlove, care a fost comandantul suprem al aliaților pentru Europa din 2013 până în 2016, a declarat pentru The Times că un atac asupra podului Kerci este justificat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei din toate părțile.

„Ucraina ar putea da o lovitură zdrobitoare Kremlinului atacând podul Crimeea. Podul Kerci este o țintă legitimă”, a declarat fostul comandant-șef al NATO Philip Breedlove pentru The Times.

Susținerea lui Breedlove pentru un astfel de atac vine în momentul în care Rusia a lansat atacuri aeriene asupra orașului Kramatorsk din estul Ucrainei. Primarul orașului - Oleksandr Goncharenko, a anunțat că au fost victime și i-a sfătuit pe toți locuitorii să rămână în adăposturi. Și orașul Sloviansk, de lângă Kramatorsk, a fost și el atacat.

În ultimele zile au apărut dovezi că forțele ruse par să se pregătească de un posibil atac asupra podului Kerci. Trupele ruse au pus în aplicare contramăsuri de-a lungul podului pentru a devia o posibilă lovitură cu rachete. Acestea includ șlepuri pline cu radare reflectorizante pentru a bruia sistemele de ghidare a rachetelor și dispozitivele de fum pentru a încerca să ascundă podul.

Podul de peste strâmtoarea Kerci a fost construit între 2016 și 2018 la un cost de 3,5 miliarde de dolari. Peninsula Crimeea a fost anexată de trupele ruse în 2014.

Pe lângă contramăsurile de lângă pod, Rusia și-a sporit semnificativ apărarea antiaeriană în partea de vest a Crimeei, parțial pentru a proteja podul Kerci de atacurile cu rachete.

„Nu mă surprinde deloc faptul că rușii sunt îngrijorați de podul Kerci. Este incredibil de important pentru ei”, a mai spus Breedlove, potrivit express.co.uk.

Breedlove revine asupra importanței uriașe pe care o are podul Kerci pentru ruși,deschis în 2018.

„Acum, că Occidentul a dat Ucrainei rachete Harpoon (cu o rază de acțiune de până la 200 de mile), cred că rușii au toate motivele să fie îngrijorați că Ucraina va lansa un atac asupra podului. Există mulți lideri occidentali și foști lideri ca mine care au discuții  acum despre ce s-ar întâmpla dacă Rusia va începe să scufunde navele ucrainene cu cereale sau dacă blocada navală rusă va deveni cinetică”, a adăugat fostul comandant NATO.

„Există discuții despre cum poate răspunde Occidentul dacă se întâmplă acest lucru. Câțiva oameni cu care am vorbit spun că distrugerea podului Kerci ar fi o lovitură uriașă pentru Rusia. Podul Kerci este o țintă legitimă. (...)

Sunt un inginer civil calificat și mă pricep la construcția de poduri. Toate podurile au punctele lor slabe. Și dacă este vizat în locul potrivit, podul Kerci ar putea deveni inutilizabil pentru o perioadă de timp. Dar, dacă ar dori să arunce podul în aer, ar fi nevoie de o operațiune de bombardare mai precisă”, a subliniat Philip Breedlove.

„Aud o mulțime de oameni întrebând dacă este corect ca Ucraina să ia o acțiune atât de agresivă și dacă Occidentul ar sprijini-o, dar nu pot înțelege acest argument. Rusia a invadat Ucraina și a lansat atacuri nu doar din interiorul Ucrainei, ci și din Rusia, Belarus, Crimeea și Marea Neagră și a ucis zeci de mii de oameni”, a mai spus Breedlove.

Fostul comandant-șef NATO Breedlove, a cărui expertiză militară este încă solicitată de administrația americană Biden, a susținut încă de la începutul invaziei o acțiune mult mai agresivă a Ucrainei împotriva Rusiei.

„Nu trebuie să ne îngrijorăm că Ucraina va fi belicoasă în abordarea țintelor din interiorul Rusiei. Ar fi ca și cum i-ai cere lui Roger Federer să joace tenis cu o mână legată la spate și să primească constant serviciul”, a mai comentat Breedlove.