Caz şocant: Un fals chirurg italian a făcut zeci de operaţii în România. Prima sancțiune
Colegiul Medicilor din România a reacţionat în cazul presupusului medic italian care a operat în mai multe clinici din România. Instituţia susţine că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul țării noastre. Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a comentat cazul controversat: "Ministerul Sănătăţii nu a dat echivalarea acelei diplome".
UPDATE. Ministrul de Interne Carmen Dan cere verificări în cazul falsului chirurg care a șocat România.
UPDATE. Funcționarul care i-a eliberat codul de parafă lui Matteo Politi, falsul medic care a operat în mai multe clinici deși absolvise doar opt clase, va fi mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, anunța DSP, care precizează că vor fi verificate toate codurile de parafa eliberate în 2018.
"Codul de parafă atribuit domnului Matteo Politi a fost eliberat în data de 23.03.2018 de către Biroul de Informatică și Biostatistică Medicală. Conducerea instituției a demarat o anchetă internă și a sesizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare Comisia de disciplină de la nivelul DSPMB pentru analizarea modului în care funcționarul public din cadrul biroului mai sus menționat a soluționat solicitarea domnului Matteo Politi", anunță Direcția de Sănătate Publică.
Funcționarul public a fost mutat disciplinar, urmând că până la finalizarea cercetării disciplinare să-și desfastoare activitatea în cadrul altui compartiment.
"Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca POLITI MATTEO și MATHEW MODE nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România și de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume.
Remarcăm vigilența Colegiului Medicilor din București și sustinem demersurile legale demarate. CMB s-a autosesizat cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic și a sesizat organele de urmărire penală.
Spitalul Monza, despre medicul fals: "A realizat o intervenție în decembrie 2018"
Una dintre condițiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obținerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România", arată Colegiul Medicilor din România, într-un comunicat de presă.
Sorina Pintea: Ministerul Sănătăţii nu a dat echivalarea acelei diplome
"Am aflat astăzi de dimineaţă din presă. Ministerul Sănătăţii nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că MS nu a dat echivalarea acelei diplome. Fără acea echivalare, nu putea să obţină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. Direcţia de Sănătate Publică a dat un document pentru codul de parafă. Vom vedea exact ce s-a întâmplat. Am aflat din presă, nici măcar nu am fost întrebaţi oficial despre acest aspect.
Un medic este angajat într-un spital public sau privat pe baza unor documente, printre care şi certificatul de liberă practică, diploma echivalată. Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă, ai nevoie de mai multe documente.
Cei care l-au angajat, l-au angajat ilegal", a spus ministrul Sănătăţii.
Presa italiană a scris, în 2010 despre cazul falsului medic
În 2010, presa italiană scria despre cazul lui Matteo Politi.
Matteo Politi a primit o sentință de un an și jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că e medic. A folosit numele de familie al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena: Luigi Vincenzo Politi.