MENIU

Un cunoscut filosof anunță moartea civilizației occidentale

Zilele civilizaţiei europene sunt numărate, afirmă filosoful Michel Onfray în "Décadence", o carte cu titlul voit provocator, care urmează să apară pe 11 ianuarie la Flammarion, scrie AFP.

”Civilizaţia iudeo-creştină europeană se află în fază terminală”, susţine filosoful ateu, care dă asigurări că a constatat acest fenomen ”cum ar face-o un medic cu o descuamare sau o fractură, un infarct sau un cancer”.

Începutul sfârşitului civilizaţiei iudeo-creştine a început cu Nietzsche, care a proclamat moartea lui Dumnezeu, însă autorul ”Traité d'athéologie” (Tratat de ateologie) suprapune sfârşitul civilizaţiei occidentale cu fatwa emisă de Iran împotriva scriitorului britanic Salman Rushdie.

Occidentul, apreciază filosoful, trăieşte de-acum doar în consumerism. Or, remarcă el, ”cine, în aceste zile, şi-ar da viaţa pentru gadgeturi ale consumerismului devenite obiecte de cult al religiei capitalului? Nimeni”.

Prăbuşirea iudeo-creştinismului în Europa, scăderea nivelului fecundităţii populaţiei sale, cuplate cu «Resurgenţa islamului» şi creşterea ratei lui de fecunditate depun mărturie în favoarea islamului purtător al unei noi spiritualităţi europene capabile să dispună de puterea cu care se constituie civilizaţiile noi”, prevede autorul cărţii "Manifeste hédoniste" (Manifest hedonist), care denunţă totodată Conciliul Vatican II, care ”a făcut din Dumnezeu un amic de tutuit”, şi liberalizarea moravurilor.

sursa

Mai multe articole despre:
Michel Onfray civilizația occidentală