MENIU

Un Crăciun la înălțime. Cum se simt Sărbătorile la cea mai înaltă staţie meteo din România

Să fii meteorolog la cea mai înaltă staţie din România nu este deloc uşor. O spune chiar unul dintre specialiştii de la Vârful Omu, care lucrează acolo de la 26 de ani.

Să fii meteorolog la cea mai înaltă staţie din România nu este deloc uşor. O spune chiar unul dintre specialiştii de la Vârful Omu, care lucrează acolo de la 26 de ani. Deşi e greu, nu ar renunţa pentru nimic în lume la această meserie, care s-a transformat în mod de viaţă.

Temperaturile sunt cu mult sub pragul îngheţului, iar vântul bate în rafale greu de suportat. Condiţia fizică este un element absolut necesar pentru a putea face faţă capriciilor vremii.

La 2.500 de metri altitudine, unde cerul se uneşte cu pământul, o mână de meteorologi de la staţia Vârful Omu s-au împrietenit cu natura. Sunt 5 oameni care lucrează în ture de câte două săptămâni. Vara, un cabanier care-şi face veacul la 50 de metri de staţia meteo este singurul lor vecin. Iarna, în schimb, doar suieratul vântului le bate la ferestre.

Radu Manta este şeful statiei meteo amplasate pe cel mai înalt vârf din Masivul Bucegi, unde mulţi dintre noi am ajuns doar cu privirea, la orele de geografie. Aici, lucrează de aproape două decenii. Şi Crăciunul l-a prins tot la muncă. Temperaturile de minus 20 de grade şi zăpada intactă sunt câteva dintre reperele vieţii la înălţime.

Singura sursa de apă e zăpada topită. Şi asta nu este singura problemă. Obţinerea curentului elecrtic le poate da bătăi de cap meteorologilor. Dacă noi apăsăm pe buton şi se face lumină, la 2.500 de metri altitudine, specialiştii au două variante: fie apelează la un generator, fie se lasă la mâna naturii.

Departe de ochii lumii şi desprinsă de era internetului, staţia meteorologică de pe Vârful Omu are echipamente automate moderne care transmit din 10 în 10 minute noi date către Administraţia Naţională de Meteorologie. Aparatura este amplasată la două minute de cabana unde locuiesc specialiştii. Tot acolo este şi antena GSM care trebuie curăţată constant de chiciură pentru a primi semnal pe mobil.

Dacă sunăm la 112, pompierii SMURD ajung să ne acorde primul ajutor în doar câteva minute. Nu la fel de simplu este şi pentru meteorologii de la staţia de pe Vârful Omu, acolo unde se poate ajunge doar cu elicopterul şi în condiţii favorabile de zbor. Nu mai vorbim despre faptul că atunci când se întâmplă să se strice ceva la aparatura care transmite datele către ANM, o echipă care poate soluţiona problema ajunge acolo în două zile.

Staţia meteo de pe Vârful Omu este cea mai înaltă clădire din România, locuită pe tot parcursul anului. Aici, accesul cu maşina este aproape imposibil. Din acest motiv, aporvizionarea se face o singură dată pe an, vara. Atunci, meteorologii primesc alimentele şi combustibilul necesar pentru cele douăsprezece luni.

 
Mai multe articole despre:
Crăciun meteorolog