MENIU

Un computer a fost folosit ca să descifreze un manuscris pe care nimeni nu l-a înțeles

Dacă până acum nu aveam un motiv concret pentru care să ne temem de inteligența artificială, ei bine, acum avem. Se pare că inteligența artificială a reușit să depășească omul.

Mai exact, a descifrat un manuscris misterios, pe care nimeni nu l-a putut traduce până acum. Este vorba despre un manuscris care a fost descoperit acum 100 de ani, numit Voynich, care se întinde pe 240 de pagini.

Lingviștii și cartografii au fost puși în situația în care doar s-au uitat la el și asta pentru că acest manuscris e redactat într-un limbaj codificat. Asta până când cercetătorii canadieni au folosit inteligența artificială.

Manuscrisul este numit după celebrul dealer de cărți polonez, Wilfrid Voynich, care l-a achiziționat în anul 1912. Iar ceea ce îl face nedescifrabil este faptul că este scris într-un script necunoscut, care codifică o limbă, la fel, de necunoscută. În plus, este scris de mână, de la stânga la dreapta.

Cele mai multe pagini sunt umplute cu diagrame, ilustrații, plante, figuri nud și simboluri astronomice. Însă în ceea ce privește sensul textului nu există nici cea mai vagă idee. Manuscrisul este considerat cel mai important cifru din lume, poate și pentru că la el au muncit ani de-a rândul experți și profesioniști, însă fără niciun rezultat.

Inteligența artificială a descifrat cel mai misterios manuscris

După ce oamenii de știință s-au chinuit ani de-a rândul să dezlege manuscrisul Voynich, fără însă a avea vreun rezultat, Greg Kondrak a reușit minunea, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Mai exact, Greg Kondrak, expert în prelucrarea limbajului natural de la Universitatea din Alberta, împreună cu studenții lui, au spart codul manuscrisului. Ei au descoperit că textul pare a fi scris în ebraică, cu litere aranjate într-un model fix.

Pentru a ajunge la această descoperire, echipa a studiat „Declarația Universală a Drepturilor Omului", așa cum a fost scrisă în 380 de limbi diferite. Astfel, au descoperit că este vorba despre limba ebraică codificată. Momentan, nu se cunoaște semnificația artefactului, dar cercetătorii acum o bază de la care să pornească.

Sursa

Mai multe articole despre:
computer cercetători inteligenta artificiala