MENIU

Un ciclon autentic ajunge în România la sfârșitul săptămânii. A fost botezat "Cassandra" sau "Finny" - HARTĂ

Precipitații ar putea provoca noi probleme în zonele deja afectate

Un ciclon autentic va ajunge în România la sfârșitul săptămânii, anunță specialiștii de la Meteo Moldova. În funcție de evoluțiile din următoarele ore, fenomenul meteo ar putea provoca noi probleme în zonele deja afectate din estul țării sau, din contră, ar putea reduce deficitul de apă din Oltenia.

„După o scurtă pauză de vreme stabilă, ultimele zile ale săptămânii aduc un nou episod de precipitații în România. (...) De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei.
Îl vedeți botezat din sursă germană (Finny) și italiană (Cassandra). Un ciclon mediteranean autentic (...) O sursă de bază pentru aportul de apă din precipitațiile din România", a scris conferențiarul universitar Lucian Sfică, doctor în meteorologi și climatologie.

Potrivit specialistului ieșean, ideal ar fi ca valul de precipitații adus de ciclon să se manifeste în Oltenia, pentru ca zona cea mai aridă a țării să primească necesarele cantități de precipitații pentru anularea deficitului de apă din sol.

 

„Evoluția ciclonului în regiunea balcanică în zilele următoare va hotărî dacă el va rezolva deficitul de apă din sol din această regiune sau doar va amplifica excedentul deja existent din estul țării, cu alte bătăi de cap meteorologice", a precizat Lucian Sfîcă.

Doctorul în meteorologie de la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iași a criticat în termeni duri isteria creată de așa-numitul "uragan Ashley", despre care a afirmat că "este o găselniță pur românească și că există un risc major de decredibilizare a meteorologie".

Mai multe articole despre:
ciclon romania meteo ashley cod rosu