Un bărbat SUSPECT de variola maimuței a fugit din spital. Ce RISCĂ acesta
Primul caz de variola maimuței de la noi din țară s-ar putea transforma în dosar penal. Bărbatul infectat ar fi fugit din spital înainte să-i fie făcute analizele, din București. Între timp, un al doilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, după cel diagnosticat luni, la tânărul de 26 de ani, din Capitală.
În România am putea vorbi deja despre trei persoane infectate cu variola maimuţei. Pe lângă cele două cazuri deja confirmate, un al treilea caz este în curs de investigare. Vorbim despre un bărbat în vârstă de 36 de ani, care ar fi fugit din spital înainte să-i fie facute analizele. Bărbatul este în prezent căutat și riscă un dosar penal.
Se pare că bărbatul este contact direct cu unul dintre pacienții deja depistat și că ar fi fugit din Spitalul Militar din București, potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS.
Cât privește cel de-al doilea caz de variola maimuței, din România, acesta a fost diagnosticat, marți după-amiază. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută, iar investigațiile de laborator au confirmat că bărbatul este infectat cu această boală.
În prezent, cei doi bărbați infectați cu acest virus sunt în stare stabilă și vor stă în izolare la domiciliu. Între timp, Direcția de Sănătate Publică (DSP) caută contacții celor doi bolnavi. Dacă și aceștia vor prezența simptome, vor fi și ei trecuți în izolare.
Specialiștii susțin că nu există niciun motiv de temeri privind o răspândire în masă a variolei maimuței, după ce primele două cazuri au fost confirmate oficial în țara noastră.
Într-o intervenție la Realitatea Plus, medicul epidemiolog Adrian Marinescu a atras atenția că din neștiință sau din reavoință sunt vehiculate informaii false privind atât răspândirea bolii, cât și presupusul aspect de pandemie.
"Trebuie să înțelegem că riscul să fie o transmitere importantă la nivelul populației este infim, pentru că este vorba de transmitere între persoane care au intrat strict în contact nemijlocit. Deci, vorbim de un focar, cel mult în familie, cel mai frecvent între parteneri, așa cum s-a întâmplat peste tot în lume, nu doar în România", a afirmat directorul medical al Institutului „Matei Balș”.
100.000 de doze de vaccin contra variolei urmează să fie cumpărate de Uniunea Europeană, prin programul EU4Health. Decizia anunțată marți vine pe foncul creșterii numărului de cazuri de infectare iar acest acord va face ca vaccinurile să fie disponibile rapid pentru toate statele membre ale UE, dar și pentru Norvegia și Islanda, relatează G4Media.ro. În funcție de numărul cel mai mare de cazuri, până la sfârșitul lunii iunie vor începe deja livrările către statele membre prioritare, care au acordat scutiri naționale pentru vaccin.