MENIU

Un nou azil de bătrâni cu probleme - Ce au descoperit autoritățile în Gorj - 27 de persoane au fost mutate

Azil de batrani

A fost descoperit un nou azil de bătrâni cu probleme grave. De daca aceasta este vorba de județul Gorj. 

Un centru de bătrâni neautorizat a fost descoperit astăzi în Târgu Jiu de către I.P.J. Gorj. Cei 27 de vârstnici care se aflau acolo vor fi relocați în alte centre. Descoperirea vine la o săptămână după ce au fost dezvăluite condițiile inumane în care erau ținuți zeci de bătrâni și persoane cu dizabilități în trei azile din București și Ilfov. Scandalul azilelor a determinat autoritățile să ia măsuri de demitere, arestare și control în toate centrele de îngrijire din țară.

Centru de bătrâni neautorizat, descoperit în Târgu Jiu

Astăzi, I.P.J. Gorj a identificat un centru de bătrâni neautorizat, în municipiul Târgu Jiu. Este vorba despre căminul de bătrâni din Șișești.

I.P.J. Gorj efectuează verificări suplimentare, în vederea depistării rapide a acestor situații.

„Conform informațiilor primite, în centru sunt 27 de persoane vârstnice, toate vor fi relocate astăzi.

Controlul este în desfășurare, imediat ce vom avea noi informații le vom furniza” , este mesajul transmis presei de către Instituția Prefectului Gorj.

Comunicatul integral al autorităților din Gorj

"Astăzi, 12 iulie, I.P.J. Gorj a identificat un centru de bătrâni neautorizat, în municipiul Târgu Jiu. Este vorba despre căminul de bătrâni din Șișești.

I.P.J. Gorj efectuează verificări suplimentare, în vederea depistării rapide a acestor situații.

„Conform informațiilor primite, în centru sunt 27 de persoane vârstnice, toate vor fi relocate astăzi.

Controlul este în desfășurare, imediat ce vom avea noi informații le vom furniza” ,  este mesajul transmis presei de către Instituția Prefectului Gorj."

Care este contextul scandalului azilelor din București și Ilfov?

Descoperirea centrului de bătrâni neautorizat din Târgu Jiu vine la o săptămână după ce au fost dezvăluite condițiile inumane în care erau ținuți zeci de bătrâni și persoane cu dizabilități în trei azile din București și Ilfov.

La 4 iulie 2023, polițiștii și procurorii DIICOT au făcut percheziții la trei centre de îngrijire a persoanelor vârstnice și cu dizabilități din Voluntari și Corbeanca, administrate de două asociații: „Armonia” și „Sfântul Gabriel cel Viteaz”. Acolo au găsit 98 de persoane care erau supuse unor abuzuri fizice și psihice, maltratate, infometate, lăsate în mizerie și fără îngrijire medicală adecvată. Unii dintre ei erau legați de paturi sau scaune cu rotile, alții aveau răni deschise sau infecții grave.

Cele trei azile funcționau ilegal, fără autorizație sanitară sau de securitate la incendiu. De asemenea, asociațiile care le administrau primeau ilegal alocații sociale pentru persoanele îngrijite, fără a le oferi servicii corespunzătoare. În urma perchezițiilor, 24 de persoane au fost reținute și ulterior arestate preventiv sau plasate sub control judiciar. Printre ele se aflau șefii celor trei centre: Ștefan Godei și Ovidiu Dumitra. Acesta din urmă este fost polițist la IPJ Ilfov.

Scandalul azilelor a stârnit reacții dure din partea autorităților și a opiniei publice. Premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea conducerilor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPD). Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat controale în toate centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice și cu dizabilități din țară. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, s-a declarat indignată de situația din azile și a negat orice implicare a sa sau a consilierilor săi în afacerea respectivă.

 

 

 

Mai multe articole despre:
azil de batrani gorj