MENIU

Un animal originar din Australia a fost găsit într-o gospodărie din Iași. Polițiștii au rămas uimiți

Un animal originar din Australia a fost găsit într-o gospodărie din Iași

O gospodărie obișnuită din județul Iași adăpostea un animal mai puțin obișnuit pe meleagurile noastre. La un simplu control, autoritățile județului au fost surprinse să descopere o adevărată faună internațională, care poate rivaliza cu documentarele de specialitate despre animale exotice. 

După o serie de controale în diverse gospodării din județul Iași, autoritățile au descoperit animale sălbatice, păsări exotice și câteva specii pe cale de dispariție.

Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași, aceste acțiuni de verificare au avut loc între 12 septembrie și 7 octombrie 2024, în colaborare cu Garda de Mediu Iași și Poliția din Lețcani.

Printre speciile identificate se numără canguri, șerpi, șopârle, varani, diverse păsări exotice și veverițe, care erau îngrijite de mai multe persoane din județ.

Autoritățile subliniază că deținerea și comercializarea unor specii de animale protejate de lege constituie o încălcare a legislației.

Conform comunicatului transmis de IPJ Iași, „Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor reamintesc faptul că acțiunile întreprinse pentru comercializarea, deținerea, transportul sau schimburile în orice scop a animalelor ce aparțin anumitor specii de animale autohtone protejate de lege, pot reprezenta infracțiuni și se pedepsesc conform legislației în vigoare.”

Grăsmile care ne fac mai deștepți. Legătura dintre ce mâncăm și cum ne comportăm, analizată de nutriționista Mihaela Bilic

Animalele sălbatice pot fi deținute în România doar cu licență

Legislația actuală specifică faptul că o persoană poate deține animale sălbatice doar dacă dispune de o autorizație emisă de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

În plus, este strict interzis să rănești, capturezi sau omori animale sălbatice. De asemenea, legislația protejează animalele în perioadele critice ale ciclului lor de viață, cum ar fi reproducerea, hibernarea sau migrația, interzicând orice acțiune care le-ar putea perturba liniștea sau le-ar distruge habitatul. Dărâmarea cuiburilor în timpul acestor perioade este, de asemenea, interzisă.

Aceste acțiuni de control au ca scop protejarea faunei și a biodiversității locale, în contextul în care traficul și deținerea ilegală de animale sălbatice și exotice pot avea consecințe grave asupra ecosistemelor.

Mai multe articole despre:
ipj iasi cangur pasari exotice reptile dsvsa