UN AN de la invazia Rusiei în Ucraina: 366 de zile în imagini - MOMENTELE-CHEIE ale unui război care ține întreaga lume în șah - FOTO&VIDEO
366 de zile. Un an a trecut de când Vladimir Putin a declarat război Ucrainei. Zeci de mii de oameni și-au pierdut viața, iar alții au rămas pe străzi. Orașele principale ale Ucrainei sunt acum doar niște ruine. Case, spitale, școli, toate s-au făcut scrum, în urma bombardamentelor rusești. Peste 5 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului, mulți și în țara noastră. Sunt, însă, alte milioane care trăiesc cu frică, dar și speranță, în țara în care s-au născut. Pentru ucrainenii care au rămas „acasă” sunetul bombelor a devenit o normalitate.
24 februarie 2022, ora 5 dimineața. Ceea ce părea o zi normală s-a transformat într-un coșmar pentru milioane de ucraineni. (sa ilustram si cu time lapse drona ucraina înainte de război!!) Sirenele care au răsunat în zorii zilei în Kiev anunțau începutul unui război crunt. În loc să plece la muncă, ucrainenii și-au făcut bagajele să fugă din țară. Cei care au rămas s-au refugiat în adăposturi. Au urmat clipe de groază.
Armata rusă a atacat Ucraina de pe trei fronturi. Explozii puternice s-au auzit încă din prima zi în Kiev, Odesa, Harkov, dar și în estul țării.
Aflată la doar 45 de kilometri de România, Insula Șerpilor a fost cucerită de Rusia încă din prima zi de război. A urmat fosta centrală nucleară de la Cernobîl.
În noaptea din 24 februarie, Vladimir Zelenski anunță legea marțială. Bărbații de peste 18 ani nu au voie să părăsească țara.
"În această dimineață, ne apărăm singuri țara. Ca și ieri, cele mai puternice forțe ale lumii privesc de departe", afirma Volodimir Zelenski, într-un discurs susținut pe 25 februarie 2022.
Potrivit autorităților ucrainene, 137 de oameni au murit în prima zi a ofensivei ruse. Pe canalele oficiale, rușii anunțau că nu atacă civili. Realitatea a fost, însă, cu totul alta. Blocuri de locuințe, spitale și grădinițe au fost bombardate încă din primele zile.
25 februarie, ora 19:00. Vladimir Zelenski și cabinetul său ies din buncăr și se filmează pe stradă. Statele Unite ale Americii anunță că președintele ucrainean refuză să părăsească țara.
"Liderul partidului este aici, șeful oficiului președintelui este aici, premierul este aici. Cu toții suntem aici să aparăm independența noastră, aparăm Ucraina", afirma Zelenski.
A urmat o altă noapte grea pentru ucraineni. Cerul a fost luminat de rachetele trimise de ruși în orașele principale ale țării. Orașul Sumî e și el capturat de ruși. Urmează Mariupol. Atacuri se dau și pe frontul din Odesa, dar și alte orașe importante ale Ucrainei. Armata rusă se apropie, încet și de centrala nucleară de la Zaporojie.
În încercarea disperată de a scăpa cu viață, sute de mii de ucraineni fug din calea războiului. Mulți dintre ei trec granița pe jos. Alții, mai puțini norocoși, se adăpostesc în zone sigure precum metroul. Casele în care au trăit o viață s-au făcut scrum.
Masacrul de la Bucha din martie 2022 o să rămână mult timp în mintea oamenilor. Imaginile cumplite cu oameni morți pe bicicletă, în mașini sau în casele lor au făcut înconjurul lumii. Oamenii i-au acuzat pe ruși de genocid.
În luna mai, rușii capturează în totalitate Mariupol. Sute de oameni, civili și soldați, se baricadează în combinatul de la Azovstal. Cel puțin două luni își petrec în centrala distrusă aproape în totalitate de armata rusă.
Tot în luna mai, ucrainenii au prima mare victorie - armata lui Zelenski scufundă crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei din Marea Neagră.
În luna august, rușii pun mâna și pe centrala nucleară de la Zaporojie. O parte importantă din Ucraina rămâne în beznă. Înfometați și cu mâinile goale, oamenii ies pe străzi să se lupte cu soldații ruși.
Au urmat alte luni grele. Multe orașe sunt încă sub puterea rușilor, în timp ce altele au reușit să fie salvate, fiind acum doar un muzeu pentru cei care vor să vadă dovada războiului crunt provocat de ruși.
De la începutul conflictului, liderii cei mai importanți ai lumii au mers în Ucraina. Printre ei se află președintele SUA Joe Biden, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, dar și șefii instituțiilor europene. Rusia a fost sancționată dur în principal economic. Occidentul încă donează arme și bani pentru armata ucraineană.
Peste 5 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului. Potrivit autorităților de la Kiev, 30 de mii de oameni și-au pierdut viața. Iar semnalele sunt că Vladimir Putin nu vrea să renunțe. Pentru ucrainenii care au decis să rămână în țară, sunetele rachetelor au devenit o normalitate, însă prețul războiului îl plătim toți. Toate s-au scumpit, de la benzină, până la mâncare, de la facturi până la rate, am ajuns să dăm dublu, iar lucrurile nu se vor îndrepta prea curând.