Colectiv, 1 an. Rănile rămân. Mărturii cutremurătoare ale părinţilor care şi-au pierdut copiii
Ancheta din dosarul Colectiv provoacă indignare în rândul victimelor şi al părinţilor care şi-au pierdut copiii în incendiul devastator. Oamenii acuză că dosarul bate pasul pe loc. Deşi a trecut un an de la tragedie, nicio persoană vinovată nu a plătit pentru faptele sale şi nimeni nu a fost tras la răspundere pentru modul în care au fost trataţi pacienţii. Părinţi ai celor care au murit au venit în studioul "Jocuri de Putere" pentru a vorbi despre tragedia vieţii lor. Cum şi-au pierdut copiii, cum le-au auzit vocea în telefon, când ajunseseră la spital, dar apoi, au murit în aceleaşi spitale, fiind trataţi prost şi "omorâţi din inconştienţă".
Durerea nu trece, iar sechelele rămân după Colectiv. Pe viață. Fie că sunt în suflet sau pe corp. 64 de suflete s-au stins, pe rând, în foc sau pe paturile de spital. După un an, rănile lor sunt la fel de adânci. Părinți care și-au pierdut chiar și unicul copil și răniți și-au făcut curaj să vorbească.
Alex, fiul lui Narcis Hogea, s-a stins din viaţă la Viena. A aşteptat zile întregi permisiunea medicilor români de a fi transferat. Suficient cât trei bacterii periculoase să îi ajungă în sânge. Tatăl lui Alex cere o anchetă riguroasă pentru modul în care au fost trataţi pacienţii.
Corina Ioniţă, rănită în incendiul din Colectiv, a precizat că după un an de la Colectiv, nu s-au schimbat multe, dar s-a schimbat ea, fiind mult mai precaută, oriunde merge:
"Inca din luna martie am inceput sa merg la concerte. Nu s-au schimbat multe, m-am schimbat eu. Sunt mult mai atenta la detalii, vreau sa vad din ce sunt făcuţi pereţii. Cum a trecut anul asta, prima parte a trecut extraordinar de greu, cu toata corvoada, recuperare, bircratie, si asa mai departe, nu a fost deloc usor. A trebuit sa ma inarmez cu multa putere, rabdare si sa imi stapanesc nervii, plimbata fiind de la o instiututie la alta, am avut de multe ori senzatia ca nu mai rezist, ca o sa rabufnesc. In schimb am ales sa vorbesc despre asta si imi pare bine, în felul asta am ajutat alţi oameni", a spus aceasta la Jocuri de Putere.
Laurenţiu Istrate, tatăl lui Bogdan Istrate, unul dintre tinerii care au murit în Colectiv, a spus că anul acesta a fost foarte greu pentru el, şi a punctat că ar fi vrut ca autorităţile să aibă măcar un plan pentru a demara cercetări corecte, în acest caz:
"A fost un an greu, pentru noi, părinţii. În acelasi timp este dezamagitor tot ce se intampa in jurul nostru, nu se intampla mai nimic. Eu nu am asteptari mari, sistemul este greoi, dar nu s-a pus nici macar o caramida. Prima cărămidă era ca autoritatile sa aiba un plan, o analiza la rece. Ma intreb eu, toate sălile de spectacole sunt dotate asa cum trebuie? Întâmplarea face că am fost într-o sală de spectacole, în România, acolo exista hidranti interiori. La 13 zile de la incendiu fiul meu a murit, pe 12 noiembrie. Noi am aflat de incendiu, ne-au răspuns asistentele care au lasat telefonul deschis. Si a fost identificat, iar el cu vocea lui si a spus numele si varsta. In momemtul internarii era constinet, a spus clar ca are 22 de ani. A spus: "Faceţi-mi ceva, mă doare, nu mai pot".
Jean Chelba, tatăl lui Alex Chelba, fotograful care a murit la rândul său, în urma incendiului, şi-a amintit că fiul său era conştient, i-a spus să nu îţi facă griji, dar ulterior, a murit. Părintele îndurerat a precizat că cei care au murit au fost omorâţi cu inconştienţă, fiind trataţi prost:
"A fost conştient, pe picioarele lui, am fost interesati sa vedem ce s-a intamplat cu el. Eu ma intrebam ce a facut intr-un minut jumate, aflasem ca ieşise si s-a intors sa isi ia aparatura si atunci l-au prins. El a fost plimbat pe la mai multe spitale. Prima data a fost la Floreasca. Vad că este anul minciunii. Minciuna cu netrasportabil. Cu avem de toate. El ne spunea: "Hai mai, ce vă faceti atatea griji, stau 2-3 saptamani, si pe urma ies, ii distrug. Mie mi s-a spus ca ajunsese cu o maşină particulară, pe urma grija cu care au fost trataţi aceşti copiii. Aceşti copii au fost omorâţi cu inconştienţă. Durerea noastra nu este ca au murit, dar felul in care au murit este dureros. Ei au fost tratati prost. Eu condamn pe toti cei care au fost la conducerea spitalului pentru ca nu suntem în stare, nu suntem in stare să îi tratăm".
Eugen Iancu, tatăl lui Alex Iancu, un alt tânăr care a murit în incendiu, a precizat că singurul lucru care s-a schimbat este faptul că ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, va candida la parlamentare, el fiind cel care a spus că arşii au tot ce le trebuie în ţară:
"Noi am vorbit in seara aceea cu Alexandru, de 3 ori. Cerea apa, nu putea bea. Acest lucru nu a mers. Nu s-au facut bronhoscopii. Nu am vazut schimbări la ei. Ne amintim de noi cum ni se spuneau că avem de toate. Venea Banicioiu şi ne spunea că are de toate si sa nu mai indraznim sa aducem ceva. Ne amintim refuzul din prima clipa. Ce s-a schimbat la un an, Nicolae Banicioiu este candidat la parlamentare?", a mai spus acesta.