MENIU

Umberto Eco, marele scriitor italian, a murit la 84 de ani

Umberto Eco, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani ai literaturii universale, a murit vineri, la vârsta de 84 de ani, anunță publicația italiană La Repubblica. 

Umberto Eco, scriitorul italian, autor al unor romane celebre precum Numele Trandafirului, Insula din ziua de ieri sau Pendulul lui Foucault, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani. 

Moartea lui Eco, confirmată de familia sa pentru La Repubblica, a survenit în seara zilei de vineri.

Născut la Alessandria, în Piemont, în 1932, Umberto Eco a fost un semiotician, filosof și scriitor prolific.  

A scris numeroase studii de semiotică, estetică medievală, lingvistică și filosofie.

Umberto Eco este cunoscut în special pentru romanul său Numele trandafirului (Il nome della rosa, 1980), în care a combinat elemente de semiotică într-un cadru ficțional combinat cu analiză biblică, studii medievale și teorie literară.

De atunci a scris mai multe romane, incluzand Pendulul lui Foucault și Insula din ziua de ieri. Cimitirul din Praga, romanul publicat în 2010, este un best-seller.

Ultimul roman, care a apărut și în România anul trecut, este Numărul zero. 

Umberto Eco, publicist prolific, nu a ezitat să se pronunțe pe mai multe teme controversate. 

El a condamnat vehement atacul care a vizat redacţia Charlie Hebdo, apreciind, într-un interviu acordat Corriere della Sera, că Occidentul este "în război" cu grupul terorist Stat Islamic, o nouă formă de "nazism" cu accente "apocaliptice de dominare a lumii".

"Lumea musulmană este, din punct de vedere social, foarte apropiată ca doctrină de extrema-dreaptă din Europa. Nu mi se pare corect să se vorbească în general despre musulmani, cum nu a fost corect să fie judecat creştinismul pe baza metodelor utilizate de Cesare Borgia", a spus atunci scriitorul Umberto Eco.

"Dar se poate spune cu certitudine că grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria este o nouă formă de nazism, cu metode de exterminare şi cu dorinţa apocaliptică de cucerire a lumii", a subliniat Umberto Eco, potrivit Mediafax.

Anul trecut, Eco a avut parte și de critici. Scriitorul a atacat dur rețelele sociale și internetul spunând că acestea dau drept la cuvânt unor legiuni de imbecili. Atitudinea lui Unberto Eco a fost criticată în media italiană.

Mai multe articole despre:
Italia scriitor a murit Umberto Eco