MENIU

Ultimul cercetător străin de la laboratorul din Wuhan rupe tăcerea: ”Lucrurile nu stau așa cum zic oamenii”. Detalii despre originea pandemiei

Detalii despre originea pandemiei de Covid-19

Danielle Anderson, o expertă în bolile purtate de lilieci - ultimul cercetător străin care a lucrat la Institutul de Virusologie din Wuhan, a făcut primele declarații după izbucnirea pandemiei de Covid-19. Aceasta nu exclude total varianta ca virusul să fi scăpat din laborator, însă a insistat asupra faptului că niciun angajat cu care a lucrat acolo nu s-a îmbolnăvit. 

”Lucrurile pur și simplu nu stau așa cum zic oamenii”, a spus virusologul australian într-un interviu acordat Bloomberg.

”Era un laborator obișnuit care funcționa în același mod ca oricare alt laborator cu securitate ridicată”, a povestit cercetătoarea, subliniind că a fost unul din obiectivele carierei sale să lucreze la Institutul de Virusologie din Wuhan.

În 2019, când a izbucnit pandemia de Covid-19, Anderson se afla în Wuhan. Aceasta a subliniat că a fost impresionată de măsurile de biosecuritate de la institut. Potrivit virusologului, cercetătorii trebuiau să treacă printr-un curs de 45 de ore pentru a fi autorizați să lucreze independent în laborator. ”Este foarte, foarte cuprinzător”, a mai spus aceasta despre curs. 

Anderson a adăugat că niciuna dintre persoanele pe care le-a cunoscut la laboratorul din Wuhan nu s-a îmbolnăvit, afirmând că acesta are o procedură strictă privind raportarea simptomelor legate de patogenii cu care se lucrează în laborator.
”Presupun că m-aș fi îmbolnăvit și eu dacă oameni de la laborator erau bolnavi”, a adăugat cercetătoarea.

Anderson a precizat că a fost testată pentru coronavirus în Singapore înainte să fie vaccinată și rezultatul a arătat că nu a avut virusul niciodată. 

Bloomberg notează că mulți dintre colaboratorii lui Anderson din Wuhan i s-au alăturat ulterior în Singapore, în decembrie, aceasta afirmând că nimeni nu a vorbit despre vreo boală răspândindu-se printre angajații laboratorului.
”Nu a existat nicio discuție. Oamenii de știință sunt bârfitori și ușor de entuziasmat. La momentul respectiv nu a existat nimic ciudat din punctul meu de vedere care să te facă să te gândești că se întâmplă ceva acolo”, a mai spus cercetătoarea. 

Anderson nu a exclus complet posibilitatea ca virusul să fi scăpat din laborator, precizând însă că, în opinia ei, Sars-Cov-2 a fost transmis pe cale naturală.
”Nu sunt atât de naivă încât să resping complet asta”, a declarat virusologul, adăugând însă că susține concluziile raportului redactat de echipa de investigație trimisă de Organizația Mondială a Sănătății în China pentru a identifica originile pandemiei.

”Pandemia este ceva ce nimeni nu și-ar fi putut imagina la acest nivel. Virusul era în locul potrivit și în momentul potrivit și toate lucrurile s-au aliniat pentru a cauza acest dezastru”, a adăugat Anderson. 

Acuzația conform căreia noul coronavirus ar fi scăpat dintr-un laborator a fost lansată de fostul președinte al SUA Donald Trump, care a cerut ca Beijingul să plătească daune pentru pandemie. Deși inițial cercetătorii au respins această ipoteză ca fiind nefondată, în ultimele luni experți ca doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, au admis că teoria ar putea fi validă. Într-un interviu publicat luna aceasta, medicul a cerut autorităților chineze să publice fișierele medicale ale cercetătorilor de la Institutul de Virusologie.
”Mi-aș dori să văd fișierele medicale ale celor trei persoane despre care s-a scris că s-au îmbolnăvit în 2019. S-au îmbolnăvit cu adevărat și, dacă da, cu ce s-au îmbolnăvit?”, a declarat acesta pentru Financial Times. Un raport al Serviciilor Secrete americane susține că trei angajați din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare celor ale Covid-19 încă din toamna lui 2019.

Teoria scăpării din laborator a coronavirusului a fost denunțată de medicul Shi Zhengli, cel mai cunoscut virusolog al Chinei și colegă cu Anderson la Institutul din Wuhan.

”Nu știu cum a ajuns lumea în acest punct, să toarne constant mizerie asupra unui om de știință inocent”, a spus doctorul  într-un interviu acordat New York Times, în iunie, potrivit hotnews.ro.