Ultimele calcule pentru DĂRÂMAREA Guvernului. Daniel Suciu (PSD): "Ne lipsesc 29 de voturi ca să treacă moțiunea". De UNDE ar putea să vină acestea
Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi ar mai avea nevoie de 29 de voturi pentru a trece. Pesediștii susțin că unele dintre aceste voturi ar putea proveni chiar de la parlamentarii Puterii, nemulţumiţi de miniştrii partenerilor de coaliţie.
"Pot să vă garantez că toţi parlamentarii PSD vor fi acolo şi vor vota această moţiune de cenzură. Până nu se numără ultima bilă, nu putem şti care sunt şansele acestei moţiuni. Ca să citez clasici în viaţă, şansele sunt 50-50. Este adevărat că ne lipsesc 29 de voturi, pe matematica parlamentară, ca această moţiune să treacă. În schimb, luni vom avea dezbaterea, marţi - votul şi după ce se încheie numărătoarea vom putea vedea dacă această moţiune a avut şanse sau nu. Vă reamintesc că am făcut parte din guvernul care a căzut printr-o moţiune de cenzură şi vă mărturisesc că la acel moment nimeni nu dădea nicio şansă acelei moţiuni, şi uitaţi că realitatea ne-a dovedit altceva. Sper ca realitatea să dovedească acelaşi lucru şi săptămâna viitoare", a declarat, astăzi, deputatul PSD Daniel Suciu, într-o conferinţe de presă.
Întrebat de unde ar putea veni voturile lipsă, Suciu a răspuns că moţiunea de cenzură ar putea fi susţinută de parlamentari din grupul minorităţilor naţionale, dar şi din rândul PNL sau USR, nemulţumiţi de prestaţia miniştrilor susţinuţi de partenerii de coaliţie.
"Chiar şi de la PNL, chiar şi de la USR, chiar şi de la grupul minorităţilor naţionale. În ultima perioadă, au fost discuţii cu parlamentari, începând de la cei ai minorităţilor naţionale şi, în Parlament, te mai întâlneşti cu unul-altul, pe holuri, şi te mai poţi muta cu unul-altul în bancă. (...) Există nemulţumiri foarte mari în rândul parlamentarilor PNL vizavi de activitatea miniştrilor USR şi nemulţumiri ale parlamentarilor USR vizavi de activitatea miniştrilor PNL. Şi, dacă toate aceste nemulţumiri sunt exprimate pe la colţuri şi chiar şi public, pentru că unii şi-au asumat acest lucru, mă gândesc, ca un act de responsabilitate şi de curaj politic, că ar putea vota unii dintre ei această moţiune", a arătat social-democratul.
Plenul Parlamentului se va reuni marți, 29 iunie, pentru dezbaterea şi supunerea la vot a moţiunii de cenzură depuse de parlamentarii PSD. Anunțul a fost făcut, ieri, de preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban.
„Am decis înscrierea pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a plenului, indiferent că e şedinţa de marţi în care se dezbate şi se votează moţiunea de cenzură sau va fi o altă şedinţă convocată, şi numirea preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului. Conform procedurilor legale, după respingerea raportului CNA este demis de drept preşedintele. Lucrul acesta s-a întâmplat. Procedura de numire a noului preşedinte presupune o alegere între membrii CNA, alegere care a avut loc, doamna Cristina Ancuţa Pocora fiind votată pentru funcţia de preşedinte. Vom înscrie pe ordinea de zi a plenului decizia de numire a noului preşedinte al CNA", a spus Orban.
Parlamentarii PSD au depus, pe 23 iunie, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu. Documentul a fost citit, în aceeași zi, în plenul reunit de liderul grupului senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu.
Moţiunea este intitulată „România eşuată. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîţu", iar în textul acesteia social-democraţii susţin că guvernarea PNL-USR-UDMR "conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare".