ULTIMA şansă pentru a NU RUPE acordul cu FMI. Ce spune Victor Ponta despre RIGIDITATEA din negocieri
Guvernul continuă în această dimineaţă negocierile cu delegaţia FMI prezentă la Bucureşti. După trei runde eşuate de discuţii, luni este ultima şansă ca România să păstreze în vigoare acordul cu troica FMI-CE-Banca Mondială.
UPDATE, ora 11.00. Premierul Victor Ponta a avut o scurtă întrevedere luni dimineaţă la Palatul Victoria cu delegaţia FMI şi CE pe tema proiectului de buget pe anul viitor, conform unor surse guvernamentale citate de Agerpres.
La discuţii au participat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.
În runda a patra de negocieri cu FMI şi Comisia Europeană, discuţiile se poată pe două planuri - o discuţie la nivel politic, la Guvern, la care participă premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov şi o discuţie la nivel tehnic - la ministerul Finanţelor se întâlnesc echipele de experţi ai FMI şi finanţiştilor români, pe o discuţie aplicată pe bugetul pe 2015.
"Mărul discordiei" din negocieri îl contituie deficitul bugetar pentru 2015: FMI nu a renunţat până acum la solicitarea unui deficit bugetar de 0,9%, mult sub procentul convenit, de 1,4%.
În cazul în care acordul cu FMI cade, cursul EURO ar putea creşte, iar finanţarea României s-ar putea face la costuri mai mari. De asemenea, România ar fi obligată să asigure o confinanţare de 15% pentru proiectele europene, faţă de 5% în prezent.
Ce spune premierul Victor Ponta despre negocierile cu FMI şi CE: "Acordul actual se încheie în 2015. Nu mai avem nevoie de un nou acord, economia României este solidă în prezent. În negocierile de până acum, poziţiile rigide sunt ale Comisiei Europene, nu ale FMI, or CE rămâne, chiar dacă nu va mai fi FMI. Îmi doresc o poziţie mai puternică a României în plan european - de exemplu, Franţa are anul acesta un deficit de 4,7 şi de 4,8 în 2015, Polonia şi-a negociat finanţarea pe o perioadă mai lungă decât România", a declarat Victor Ponta pentru REALITATEA.NET.
UPDATE: Negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) s-au reluat, luni dimineaţă atât la sediul Guvernului, cât şi la Ministerul Finanțelor Publice, principalul subiect de discuție fiind deficitul bugetar.
Ce doreşte FMI
Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană cer Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea română o consideră inacceptabilă, luând astfel în calcul întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit de 1,4%, scrie Mediafax.
Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.
O nouă rundă de negocieri a început la ora 15.00.
Ministrul delegat pentru Buget a confirmat pentru Realitatea TV diferendul dintre Guvern şi negociatorii Fondului.
"Eu doar am confirmat astazi o informatie ca ieri ar fi avut loc o discutie la nivel tehnic unde din partea FMI si a Comisiei Europene a venit propunerea ca negocierile sa inceapa de la un deficit de 0,9 la suta datorita unor discrepante istorice pe care ei le-au adus in discutie. Cred ca orice om aflat in situatia mea s-ar lupta pentru Romania ca acest deficit sa nu coboare sub 1,4 la suta si m-as bucura ca impreuna nu doar sa realizam acest deficit de 1,4 ci sa mergem spre un 1,9 sau chiar mai mult, pentru a putea acoperi cheltuielile suplimentare la armata si cofinantarea fondurilor europene", a spus Darius Vâlcov.
Premierul Victor Ponta a declarat vineri că negocierile cu FMI sunt în curs și că nu crede că acest acord va fi rupt, deși un deficit de 0,9% din PIB, cum cere Fondul, i se pare 'inacceptabil', scrie Agerpres.
"E o perioadă de negocieri. Eu am deja suficientă experiență de negociere de când am venit în mai 2012, am preluat un acord, l-am dus la bun sfârșit. De fiecare date negocierile sunt dure. Azi când vorbim, da, cred că nu se va rupe niciun acord cu FMI, dar mai spun încă un lucru. Dincolo de acordul cu FMI, esențială este relația noastră cum e a oricărei țări membre cu Comisia Europeană. Acolo sunt marile probleme. Să știți că Franța n-are niciun acord cu FMI-ul, dar are o dispută cu Comisia Europeană legată de deficit, care e de vreo trei ori decât al României, Italia are peste 3%. Noi suntem elevii model ai Europei. N-aș vrea totuși să fim elevii model acceptând totuși niște condiții care ne împiedică să ne dezvoltăm accelerat. Pentru mine, ca prim-ministru, și Guvernul meu e inacceptabil un deficit de 0,9% din PIB. Poate guvernul ACL vrea să accepte acest lucru și își vor asuma ei o guvernare cu deficit 0,9%'', a afirmat Ponta într-un interviu pentru obiectiv.info.