MENIU

Uleiul de porumb. Sănătos sau periculos pentru organism?

În ultimul deceniu, grăsimile sănătoase au revenit în topul metodelor pentru a obține un stil de viață echilibrat. Dar există încă o confuzie între grăsimile care sunt sănătoase și care nu, mai ales când vine vorba de gătit. Uleiul de măsline este foarte apreciat, dar cum rămâne cu alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de porumb?

Valoare nutrițională

Iată valoarea nutrițională a unei linguri de ulei de porumb, conform USDA3:

  • Calorii: 122
  • Grăsimi: 13,6 grame
  • Grăsimi saturate: 1,75 grame
  • Grăsimi mononesaturate: 3,75 grame
  • Grăsimi polinesaturate: 7,44 grame
  • Vitamina E: 1,94 miligrame
  • Uleiul de porumb conține 28% grăsimi mononesaturate, 53% grăsimi polinesaturate și 13% grăsimi saturate. Acesta mai conține 52% grăsimi polinesaturate omega-6 și 1% omega-3.

Atât grăsimile polinesaturate omega-6, cât și omega-3 sunt esențiale pentru funcționarea corpului nostru. Totuși, raportul dintre fiecare este foarte important de luat în considerare, spun specialiștii. Raportul ideal dintre omega-6 și omega-3 este probabil în jurul intervalului de 2:1, notează ea, dar dieta medie americană conține un raport de 20:1. Aceasta înseamnă că consumăm prea multe alimente bogate în grăsimi omega-6 proinflamatorii și nu sunt suficiente surse de grăsimi antiinflamatorii omega-3.

În concluzie, uleiul de porumb conține un raport omega-6 la omega-3 de aproximativ 50:1, ceea ce înseamnă că are un profil de grăsime nefavorabil în comparație cu o opțiune mai echilibrată precum uleiul de măsline.

Beneficii pentru sănătate ale uleiului de porumb

Conține vitamina E. O parte din vitamina E din uleiul de porumb se pierde în timpul procesului de rafinare, dar o lingură conține aproape 2 miligrame. Aceasta reprezintă aproximativ 13% din ceea ce au nevoie persoanele cu vârsta de 14 ani și peste pentru o zi.

Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi care acționează ca un antioxidant în organism. Protejează membranele celulare și protejează corpul de daunele cauzate de radicalii liberi. De asemenea, protejează pielea de daunele solare.

Cu toate acestea, specialiștii subliniază că uleiul de porumb nu este singurul aliment care conține acest nutrient. Unele surse sunt mai puțin procesate. „Există și alte alimente care pot oferi o cantitate și mai mare de vitamina E per porție, cum ar fi semințele de floarea soarelui, migdalele, alunele”, spune ea.

Oferă acizi grași esențiali. Uleiul de porumb oferă și acizi grași esențiali organismului. Unul dintre aceștia este acidul linoleic, care joacă un rol în menținerea unui aspect sănătos al pielii, al membranelor celulare și al sistemului imunitar.

Datorită profilului său de acizi grași, unele studii au arătat că uleiul de porumb poate scădea colesterolul LDL în unele cazuri. Un studiu a comparat uleiul de porumb cu uleiul de nucă de cocos și a constatat că uleiul de porumb era mai bun la normalizarea nivelului de colesterol, de exemplu.

Care sunt efectele negative ale uleiului de porumb

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale uleiului de porumb este profilul său lipidic nefavorabil, proporție mai mare de grăsimi omega-6 față de omega-3, care poate provoca efecte proinflamatorii în organism, potrivit specialiștilor.

Este modificat genetic

Uleiul de porumb este, de asemenea, lipsit de mulți dintre nutrienții și compușii săi antioxidanți în timpul procesului său extins de rafinare. Ca să nu mai vorbim că peste 90% din porumbul cultivat în SUA este modificat genetic.

Deoarece această tehnologie este relativ nouă, în prezent nu avem date pe termen lung care să-i determine efectele potențiale asupra sănătății în timp. Nici impactul asupra mediului ale culturilor modificate genetic nu sunt pe deplin cunoscute. Procesul de polenizare încrucișată poate provoca daune altor organisme care prosperă în acel mediu.

Este produs prin monocultură

Modificarea genetică nu este singura problemă de mediu a uleiului de porumb. De obicei, porumbul este cultivat folosind procesul de monocultură sau creșterea aceleiași culturi în fiecare an pe același teren, spre deosebire de practica tradițională de rotație a tipurilor de culturi în fiecare an. Din punct de vedere al mediului, monocultura poate avea efecte dăunătoare în timp. Solul se poate epuiza cu ușurință de nutrienți, necesitând mai multe îngrășăminte și pesticide în timp.

Poate contribui la rezistența la insulină

Cercetările au descoperit că uleiul de porumb poate contribui la rezistența la insulină.

Un studiu clinic a arătat că uleiul de porumb ar putea declanșa rezistența la insulină și poate reduce activitatea locomotorie. Un altul a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină în același grad ca uleiurile bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untura.

Uleiul de porumb poate fi consumat și să fie sănătos în funcție de modul în care îl folosești. Cu toate acestea, majoritatea experților recomandă să cauți alte variante.

Deși uleiul de porumb nu este intrinsec rău, este extrem de procesat. Din păcate, adesea folosit în tipuri de gătire nesănătoase precum prăjirea. La fel ca uleiurile vegetale populare, cum ar fi uleiul de canola, este, de asemenea, bogat în acizi grași omega-6. În timp, consumul în exces poate deveni proinflamator și poate face mai mult rău decât bine.

Specialiștii recomandă utilizarea mai rar a tuturor uleiurilor rafinate, inclusiv a uleiului de canola. Dacă ești în căutarea unui ulei sănătos, cu gust neutru, e recomandat uleiul de avocado.

Mai multe articole despre:
ulei ulei de porumb sanatate nutritie