MENIU

Uleiul care te scapă de tuse. Este benefic și în tratamentul cancerului. De ce NU trebuie să-ți lipsească din casă

Uleiul care te scapă de tuse, are proprietăți anticancerigene și numeroase alte benefcii. 

Beneficiile uleiului de cimbru

Uleiul de cimbru are o serie de beneficii importante pentru organism, pe care le vom trece în revistă în rândurile următoare.

Eficient în lupta împotriva acneei

Există nenumărate produse cosmetice pentru tratamentul acneei și totuși multe persoane se plâng că nu au reușit să își amelioreze aspectul tenului cu nici unul dintre ele. Cimbrul este recunoscut pentru proprietățile antibacteriene, motiv pentru care poate fi utilizat ca ingredient activ în lupta împotriva acneei.

Uleiul esențial de cimbru este activ împotriva speciei P. acnes, bacteria identificată la majoritatea pacienților care luptă cu problemele legate de aspectul tenului. Totuși, nu există deocamdată studii care să cuantifice eficiența uleiului de cimbru pentru acnee.

Susține sănătatea cardiovasculară

Thymus linearis este una dintre speciile de cimbru regăsită în flora spontană și cultivat în Pakistan și Afghanistan. Uleiul esențial din această specie de cimbru a reușit să reducă în mod semnificativ tensiunea arterială și colesterolul la indivizii din lotul de șobolani studiat.

Cercetătorii bănuiesc că cimbrul poate avea efecte similare și la om, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest aspect.

Ameliorează tusea

Uleiul esențial de cimbru poate fi obținut și din frunzele plantei, caz în care reprezintă un remediu natural extrem de eficient împotriva tusei. Combinația de ulei de cimbru și extract de iederă s-a dovedit extrem de eficientă în tratarea simptomelor bronșitei acute. Un alt studiu a demonstrat că extractul de cimbru și primula reduc inflamația și secreția de mucus. Dacă nu ai la îndemână ulei de cimbru, poți apela și la beneficiile infuziei de plantă.

Uleiul de cimbru pentru plămâni poate avea numeroase efecte benefice, cu condiția să folosești un produs de calitate superioară, organic, fără reziduuri chimice. Uleiul esențial de cimbru pentru copii poate ameliora simptomele respiratorii, dar trebuie diluat corespunzător.

Plantele medicinale care NU trebuie să lipsească din casa nimănui

Are efecte pronunțate împotriva mucegaiului

Mucegaiul este un element poluant periculos pe care îl poți regăsi în interiorul locuinței. Uleiul de cimbru te poate ajuta să scapi de el! Totuși, în cazul în care situația este una serioasă, probabil că e mai înțelept să apelezi la ajutorul unui profesionist.

Poate preveni indigestia și gastroenterita infecțioasă

Un studiu in vitro efectuat în 2013 a demonstrat că cimbrul este un conservant natural eficient în cazul conservelor preparate în casă. Un alt studiu a demonstrat eficiența uleiului esențial de cimbru împotriva unor tulpini de Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia și Pseudomonas.

Aceste calități ale uleiului de cimbru nu înseamnă că poți preveni orice infecție digestivă consumând, pur și simplu, uleiul esențial. În plus, administrarea constantă a uleiului de cimbru poate crea dezechilibre importante ale florei intestinale.

Are efect antifungic

Uleiul de cimbru are și proprietăți antimicotice care au atras atenția comunității științifice. Astfel, doze foarte mici de ulei de cimbru par să fie eficiente împotriva infecției cu Candida albicans, inclusiv asupra tulpinilor rezistente la fluconazol. Sunt necesare studii aprofundate pentru a stabili dacă ingestia de ulei esențial de cimbru are beneficii pentru tratamentul candidozei.

Poate avea beneficii în ceea ce privește tratamentul cancerului

Un studiu in vitro a demonstrat că uleiul de cimbru poate inhiba dezvoltarea unor linii de celule caracteristice cancerului mamar. Aceste studii reprezintă un mic indiciu că cimbrul ar putea fi folosit ca adjuvant în tratamentul unor forme de cancer, în completarea tratamentului clasic, dar sunt necesare multe alte studii pentru a confirma ipoteza.

Trebuie să știți că puteți prepara chiar singur acest ulei de cimbru. Aveți nevoie de cimbru uscat și ulei extravirgin de masline. Introduceți cimbrul uscat și sfărâmat intr-un recipient de sticlă, iar peste el turnați pana il acoperiți, uleiul. Lăsați la macerat timp de 2 săptămâni, după care îl puteți folosi.

Ce este apa de busuioc? Băutura care încetinește procesul îmbătrânirii

 

SURSA

Mai multe articole despre:
ulei ulei de cimbru sanatate tratamente plante