MENIU

Ugur Sahin, fondatorul BioNTech, despre obligaţia vaccinării anti-Covid: Poate produce „efectul invers” celui dorit. Vaccinarea este o „responsabilitate individuală”

Vaccin Pfizer/BioNTech / Foto: Profimedia

Ugur Sahin (55 de ani), CEO și cofondator al BioNTech, consideră că vaccinarea este o „responsabilitate individuală” şi pledează în favoarea unei imunizări bazate pe transparenţă şi educaţie şi care să nu aibă la bază obligativitatea. 

Persoanele care nu se vaccinează „foarte probabil se vor infecta” cu noul coronavirus, care devine tot mai contagios, susține   Sahin, precizând că „următoarea generaţie a virusului va avea o rată de infecţiozitate de aproximativ 6-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată va putea infecta până la opt persoane care nu vor fi imunizate”, relatează G4Media.ro.

În opinia fondatorului BioNTech, vaccinarea este deosebit de utilă, însă ea ţine de ”responsabilitatea individuală” a fiecărei persoane.

În context, el atrage atenția asupra faptului că "a transforma (vaccinul anti-Covid într-un vaccin - n.r.) obligatoriu ar putea avea efectul invers” celui scontat.

Acesta pledează în favoarea unei vaccinări care să aibă la bază transparenţa şi educaţia în vederea convingerii oamenilor de beneficiile pe care serurile anti-Covid le au asupra sănătății lor.

Acesta a vorbit și despre anunțul momentului, dacă îl putem numi așa, respectiv despre dezvoltarea unui vaccin împotriva variantei Delta, mai contagioase și care se răspândește cu o mai mare rapiditate. Eficiența acestui ser uremează să fie verificată începând cu luna august.

Atât Ugur Sahin, cât şi soția sa Özlem Tureci (53 de ani), fiică de medic, susțin că firma în domeniul biotehnologiei este în măsură să-şi adapteze vaccinul, pentru a-l face mai eficient împotriva unor variante noi, care urmează să apară.

Un ”proces adaptat” permite fabricarea unui nou vaccin ”în 100 de zile”, precizează Ugur Sahin, subliniind că un prim lot de vaccin ”adaptat” variantei indiene (Delta) a fost deja conceput de BioNTech ”în câteva săptămâni”.

Mai mult decât atât, cei doi cercetători spun că BioNTech monitorizează mutaţiile virusului SARS-CoV-2 şi intenţionează să fabrice şase miliarde de doze de vaccin în perioada 2021-2022.

”Nu trebuie să ne fie frică de varianta Delta”, declară cercetătorul, însă o ”vaccinare de rapel” poate fi necesară în vederea unei consolidări a apărării imunitare împotriva acestei tulpini contagioase.

Özlem Tureci consideră această a treia doză ”probabil foarte utilă”.

Citește și A fost dezvoltat vaccinul împotriva variantei Delta! Cine l-a creat și ce se știe despre eficiența sa