MENIU

UE, SUA, Marea Britanie și Canada forțează plecarea de la putere a ultimului dictator al Europei - Noi sancțiuni impuse Belarusului

Aleksandr Lukașenko

Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și Canada au impus, luni, noi sancțiuni Belarusului după deturnarea avionului civil la Minsk, luna trecută, cu scopul de a-l determina la președintele Aleksandr Lukașenko să părăsească puterea. Importante surse de venit ale regimului vor fi tăiate. 

În UE, decizia a fost luată în unanimitate de miniștrii de Externe, la reuniunea Consiliului UE, desfăşurată la Luxemburg.

”Aceasta nu se întâmplă în fiecare zi, dar (acum) UE este pe aceeaşi linie. Avem deja sancţiuni care vizează persoane. Iar acum avem sancţiuni în şapte sectoare economice, începând de la arme şi până la tutun sau îngrăşăminte, adică potasiu”, un important produs de export pentru Belarus, a anunțat ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn.

”Sunt măsuri care vor afecta masiv Belarusul şi veniturile acestui stat, aşadar şi fondurile de care depind Lukaşenko şi regimul său”, a spus și ministrul de Externe german, Heiko Maas.

Înaintea Consiliului UE Afaceri Externe, miniștrii din țările membre au discutat cu opozanta belarusă aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia.

Ulterior, pe lista responsabililor belaruşi sancţionaţi pentru reprimarea opoziţiei au fost adăugate 78 de nume şi 8 entităţi. Țările membre au decis și sistarea importurilor anumitor tipuri de potasiu şi de produse petroliere din Belarus, printre care şi motorina. Noile sancţiuni au şi o componentă financiară, fiind interzise orice împrumuturi sau vânzarea unor anumite produse financiare către bănci sau alte instituţii financiare publice belaruse. Va fi, de asemenea, consolidat embargoul european asupra armelor, pentru a include aici şi armele de vânătoare şi de sport, precum şi interzicerea vânzării către Belarus a produselor cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară) şi a echipamentelor de supraveghere.

”Sancţiunile sunt un mijloc de a face presiune asupra guvernului din Belarus şi ele vor face rău”, a subliniat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timp ce opozanta Tihanovskaia crede că măsurile ”pot contribui la încetarea violenţei şi eliberarea oamenilor”.

Statele Unite, Marea Britanie și Canada s-au alăturat Uniunii Europene, acuzând reprimarea mişcării de opoziţie de către regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit unei declaraţii a Departamentului american al Trezoreriei, citată de Reuters, 16 persoane şi cinci entităţi au fost incluse pe lista de sancţiuni ca răspuns faţă de acţiunile guvernului condus de Lukaşenko de ”escaladare a violenţei şi represiunii, inclusiv nechibzuita deturnare forţată a unui zbor comercial Ryanair şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici”.

În acelaşi timp, guvernul de la Londra a anunţat că ”Marea Britanie, în paralel cu SUA, Canada şi UE a impus sancţiuni împotriva a şapte persoane şi unei entităţi din cadrul regimului belarus, ca răspuns faţă de arestarea jurnalistului Roman Protasevici şi a (prietenei sale) Sofia Sapega, în urma deturnării ilegale a zborului Ryanair din 21 mai”.

În Belarus însă, sancțiunile nu au avut până acum efectul așteptat, reprimarea opoziţiei accentându-se, potrivit Agerpres.