MENIU

UE își va dubla contribuția la programul COVAX. Statele Unite plusează și ele

Campanie vaccinare anti-Covid

Uniunea Europeană îşi va dubla contribuţia la dispozitivul COVAX de vaccinare anti-COVID-19, până la 1 miliard de euro, un anunţ oficial în această privinţă urmând a fi făcut în cadrul reuniunii virtuale a liderilor G7,organizată de Regatul Unit. Potrivit unei surse europeane, această contribuţie dublată va fi finanţată de la bugetul Uniunii. Tot, astăzi, președintele SUA, Joe Biden, va anunța contribuția pe care țara sa o va face la acest program. Suma nu este deloc de neglijat.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunţe, de asemenea, o contribuţie de 100 de milioane de euro drept ajutor umanitar pentru campania de vaccinare în Africa.

Programul COVAX vizează furnizarea în acest an a vaccinurilor anti-COVID-19 pentru 20% din populaţia a aproape 200 de ţări şi teritorii participante, dar include în mod special un mecanism de finanţare care permite unui număr de 92 de ţări subdezvoltate şi în curs de dezvoltare să aibă acces la vaccinuri.

Într-un interviu acordat joi publicaţiei Financial Times, preşedintele francez Emmanuel Macron afirma că ţările bogate ar trebui să trimită Africii "foarte rapid" între 3% şi 5% din dozele lor disponibile de vaccin anti-COVID-19, relatează Agerpres.

Tot ieri, un oficial de la Casa Albă afirma că Statele Unite au "un rol în combaterea pandemiei la nivel global", punctând că programul COVAX a avut parte de un start mai lent în ceea ce privește distribuirea vaccinurilor anti-Covid în țările mai sărace, scrie și DW News

În context, oficialul a anuțat că președintele SUA Joe Biden va acorda, astăzi, 4 miliarde de dolari 9aproximativ 3,3 miliarde de euro) inițiative COVAX tocmai în scopul de a da un avânt distribuției vaccinurilor către țările mai sărace.

Jumătate din această sumă va fi acordată "la sfârșitul acestei luni", iar restul în următorii doi ani. 

"Statele Unite sunt entuziasmate de faptul că pot face o primă contribuție la COVAX", a spus oficialul de la Casa Albă. "Credem cu tărie că este vital să avem un rol în combaterea pandemiei la nivel global", a adăugat acesta.

Citește și Joe Biden participă, astăzi, la prima întâlnire cu liderii G7: Primul discurs adresat audienței europene, după învestitură