MENIU

UE îndeamnă Rusia să ancheteze cazul otrăvirii lui Navalnîi și amenință cu sancțiuni

UE îndeamnă Rusia să ancheteze cazul otrăvirii lui Navalnîi și amenință cu sancțiuni

Uniunea Europeană a îndemnat, astăzi, Moscova să efectueze o anchetă privind otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi şi nu a exclus aplicarea de sancţiuni, informează Agerpres, care citează AFP.

"Guvernul rus trebuie să facă tot posibilul pentru a desfăşura o anchetă aprofundată asupra acestei crime şi în deplină transparenţă", a declarat, într-un comunicat de presă, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în numele celor 27 de state membre.

"UE lansează un apel la un răspuns internaţional comun şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri corespunzătoare, inclusiv măsuri restrictive", a adăugat acesta, referindu-se la eventuale sancţiuni.

Uniunea Europeană "condamnă cu cea mai mare fermitate tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar de tip Noviciok, similar celui folosit în tentativa de asasinare" a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, în 2018, în Anglia.

"Impunitatea nu poate fi şi nu va fi tolerată. Uniunea Europeană invită Federaţia Rusă la cooperare deplină cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru a garanta o anchetă internaţională imparţială", a mai spus Josep Borrell.

Mai multe articole despre:
alexei navalnîi rusia