UE impune salariul minim în toate statele membre. Cu cât vor crește în România veniturile
În contextul lipsei unei formule precise de calcul, deoarece Uniunea Europeană a emis numai o serie de recomandări, suma exactă a creșterii veniturilor nu este cunoscută, dar se estimează că ar putea varia între câteva sute și până la 1.000 de lei, însă pentru a îndeplini cerințele europene, salariul minim actual ar trebui să crească în 2024 cu cel puțin 400 de lei.
UE a sugerat două metode de calcul pentru alinierea României la standardul venitului minim european.
În primul caz, ar fi luat în calcul coșul minim de consum. În România, salariul mediu brut este de 7.567 lei. Coșul minim de consum pentru un trai decent este evaluat la 3.807 lei pe lună, iar salariul minim brut lunar este de 3.300 lei. Conform experților, dacă venitul minim european ar fi determinat pe baza coșului zilnic de consum pentru un trai decent, venitul minim garantat (net) în România ar trebui să fie cu cel puțin 800 de lei net mai mare, apropiindu-se de valoarea coșului minim.
Dacă venitul minim garantat în România ar fi calculat ca fiind 50% din salariul mediu brut pe economie, așa cum propune Directiva, decalajul ar crește cu aproximativ 500 de lei net. Astfel, venitul minim garantat în România ar trebui să se majoreze cu aproximativ 1.300 lei.
O altă propunere este cea a INS, care sugerează ajustarea salariului minim brut în funcție de rata inflației. Cu o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei în acest an. Astfel, venitul minim actual (1.900 lei) încasat de un român este cu aproximativ 50% (1.000 lei, în medie, în valori absolute) sub pragul presupus necesar pentru asigurarea unui trai decent.