MENIU

UE cere reducerea consumului: cât de mult sunt dispuși românii să strângă cureaua - VIDEO

Restricții apă

Românii sunt din ce în ce mai revoltați pe măsură ce li se cere să strângă tot mai mult cureaua. Fie că vorbim de apă, gaze sau energie electrică, resursele sunt tot mai puține iar restricțiile tot mai greu de suportat. Pe deasupra, se anunță o iarnă grea: dușuri mai scurte, becuri stinse și frig în case.

Asta simt cei mai mulți români pe măsură ce autoritățile se pregătesc să introducă tot mai multe restricții de consum. Apa este deja livrată restricționat în mai multe zone ale țării din cauza secetei, iar acum România trebuie să reducă și consumul de gaze cu 15%.

În sezonul cald, consumul țării noastre se ridică la circa 30 de milioane de mc pe zi. În sezonul rece se ridică la 45-47 de milioane de mc pe zi, iar intr-o iarnă geroasă consumul poate ajunge chiar la 60 mil mc pe zi. 

În prezent, depozitele de gaze pentru sezonul rece sunt pline în proporție de 60% iar autoritățile sunt optimiste că până la finalul lunii octombrie vom atinge ținta de 80%. Cu toate acestea, dacă iarna va fi una grea, tot am fi nevoiți să strângem cureaua.

"Cata economie putem face? Tot acelasi consum e", spune o româncă.

"Cumplit. La noi nu era cazul, avem si ape curgatoare de la Dumnezeu. În zona aceasta toate resursele le avem. In niciun caz (nu va face economie - n.r.), numai sa vina cineva sa ma amendeze, intr-un caz de forta majora, in rest, nu", spune o alta.

"Sa ai si un copil, sa il tii la 19 grade e dezastru. La 23 de grade in casa, la curte, e rece. Sunt batrana, o am pe mama care e si bolnava, imi spune ca e rece. Nu se poate asa ceva", povesteste o femeie.

"Este o mare prostie. Fac exact cat se poate, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ma mai spal. Stau la curte nu mai pot sa imi ud curtea pentru ca imi e frica de un control ceva. Toate s-au uscat. Sa iti ia si apa si tot, nu sunt de acord", spune o alta femeie.

Dacă la iarnă gazele din depozite și producția nu vor acoperi consumul, nu se știe dacă vom avea de unde să importăm energie în plus.