MENIU

Udrea depune o nouă contestație în dosarul Gala Bute. Pe 10 aprilie află dacă iese din arest

Avocații fostului ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, cer din nou înlocuirea măsurii de arest preventiv, în dosarul "Gala Bute". Contestație se va judeca pe 10 aprilie, informează B365.ro. 

"Cu siguranţă mai sunt acte de urmărire penală de făcut. E vorba de audierea Elenei Udrea, audierea martorilor propuşi de noi. Aceste chestiuni se constituie în lucruri noi care vor fi folosite în cadrul cererii de înlocuire a măsurii preventive. Cererea de înlocuire va fi prezentată doar pentru doamna Udrea şi este o altă discuţie atunci când vii cu un singur inculpat în faţa instanţei faţă de atunci când DNA prezintă un lot de inculpaţi, cu toate acuzaţiile la comun, fără să arate pe fiecare în parte pentru ce trebuie să stea în arest preventiv în continuare", a declarat Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea.

 

Elena Udrea rămâne în arest preventiv în dosarul Gala Bute

 

 

Deputatul Elena Udrea îşi va petrece Paştele în spatele gratiilor, după ce magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât, joi seară, menținerea arestului preventiv, în dosarul Gala Bute. Verdictul judecătorilor este final, informează Realitatea TV.

Curtea Supremă a respins joi contestația depusă de Elena Udrea față de decizia unui alt complet din 23 martie, prin care a fost prelungit cu 30 de zile arestul preventiv, potrivit Agerpres.

În arest preventiv rămân și Rudel Obreja și Tudor Breazu, iar Gheorghe Nastasia va sta în continuare în arest la domiciliu, decizia instanței fiind definitivă.

Joi, în sala de judecată, avocații Elenei Udrea au cerut magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție eliberarea din arest a fostului ministru, susținând că ea nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică, iar arestul preventiv se transformă într-o pedeapsă anticipată.

"Doamna Udrea nu prezintă niciun pericol pentru ordinea publică și în acest moment nu mai este niciun temei legal pentru ca măsura preventivă să fie prelungită. Am arătat cu lux de amănunte că activitățile pe care și le propun procurorii să se desfășoare în aceste 30 de zile nu reclamă starea de arest. Ele pot fi făcute și cu doamna Udrea în stare de libertate. În cazul ei, și nu numai al ei, măsura arestului preventiv se transformă într-o pedeapsă anticipată. Nu putem să pedepsim omul de pe acum, pentru că așa vrea opinia publică", a declarat avocatul Marius Striblea, la finalul procesului.

În dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a fost acuzată inițial de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită. Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infracțiuni de luare de mită.

"În 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ-teritoriale în cadrul programului 'Schi pentru România'. La 24 august și 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totală de 695.367,06 lei în patrimoniul lui Ștefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de SC Termogaz Company", susțin procurorii.

Potrivit DNA, Ștefan Lungu a folosit banii astfel obținuți parțial în interes personal iar parțial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate și monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta și partidul din care făcea parte.

A doua infracțiune de luare de mită are legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către firma Consmin SA.

Anchetatorii au reținut că, în perioada 2010 — 2011, Elena Udrea și Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în dosar), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul SC Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, declara, după ce s-a încheiat procesul, că nu există argumente pentru ca arestul preventiv să fie prelungit: 

”Nu există există un răspuns din partea SPP,  dar umează asa fie declasificată arhiva, astfel incat programul din data de 6 sa fie declasificat, dar nu există niciun motiv legal pentrut prelungirea arestului preventiv. Este foarte greu sa selectezi un argument, a invocat ca procurorii nu au mai cerut arestarea la domiciliu. Nu exista niciun motiv pentru prelungirea arestarii. Natura umana presupune multe componente, doamna Udrea are capacitatea de a ierta. In esenta au fost multe intrebari legate despre o geanta cu bani”, declara, pe 23 martie, avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea.