MENIU

UDMR vrea o nouă distincție pentru contribuția lui Tokes la Revoluție. Cum a rămas fără decorație

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să recunoască meritele pe care episcopul Tokes Laszlo le-a avut în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, relatează Agerpres.



Liderul UDMR a declarat vineri după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă, că Tokes Laszlo "va rămâne în cărţile de istorie, cu sau fără distincţie", însă consideră că merită să fie recompensat pentru contribuţia avută în urmă cu 30 de ani la izbucnirea protestelor de la Timişoara, potrivit Agerpres.

"Aş vrea să propun domnului preşedinte Klaus Iohannis, ca, după ce a terminat să retragă distincţiile persoanelor care au condamnări penale, să facă o introspecţie şi să recunoască meritele domnului Tokes Laszlo privind evenimentele din Timişoara, de acum 30 de ani, a celui care a condus la Revoluţia din 1989, pentru că suntem în an aniversar şi peste câteva zile vom ajunge şi la aniversarea datei când s-au petrecut evenimentele de la Timişoara şi după aceea în toată ţara. Domnul preşedinte şi-a început cel de al doilea mandat prezidenţial, este timpul să arate că este un om cu principii şi să accepte, place, nu place, să recunoască rolul episcopului Tokes Laszlo, care va fi prezent în manualele de istorie indiferent, de altfel, cu sau fără distincţie. Dar aşa ar fi corect, să primească ceea ce merită după cei 30 de ani de istorie a României moderne", a declarat Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Acesta a mai spus că anul acesta va participa, împreună cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, la evenimentele omagiale dedicate Revoluţiei din 1989, care vor avea loc la Timişoara.

Antal Arpad a declarat recent, că Poşta Română ar trebui să emită un timbru cu Laszlo Tokes cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, care au condus la schimbarea regimului comunist, potrivit Agerpres.

"În ultimii 30 de ani, Tokes Lazlo a fost victima distrugerii imaginii unui om, aşa cum poate fi predat la universitate. Deci, el în 30 de ani a fost stigmatizat, imaginea lui a fost distrusă foarte conştient de anumite forţe, deci haideţi să fim foarte realişti. (...) Dar, într-o ţară normală, Poşta Română ar trebui să scoată în decembrie 2019 timbre cu Laszlo Tokes, pentru că fără Laszlo Tokes nu am fi aici unde suntem acum", a declarat Antal Arpad.

Acesta a mai menţionat că Tokes Laszlo nu are certificat de revoluţionar, deşi a fost în mijlocul evenimentelor de la Timişoara, spre deosebire de alţii care au profitat de pe urma Revoluţiei.

Pe de altă parte, Tokes a pierdut distincția acordată pentru meritele din Revoluție, în timpul evenimentelor din 1989 de la Timișoara, din cauza unor declarații naționaliste.

Cum a rămas Laszlo Tokes fără decorație

Ordinul Național „Steaua României” i-a fost retras lui Laszlo Tokes, europarlamentar în 2016, de președintele Klaus Iohannis. Ordinul îi fusese acordat în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, de preşedintele Traian Băsescu.

„După părerea mea trebuie să ţinem cont de câteva lucruri. Cel care acordă o distincţie vrea să-i recunoască un merit. Cel care primeşte, acceptă, trebuie să recunoască România şi Constituţia României. Având în vedere toate caestea am decis să retrag ordinul Steaua României dl. Laszlo Tokes”, a anunţat Iohannis pe 3 mai 2016.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Decizia lui Iohannis a venit după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, pe 26 februarie 2016, retragerea decoraţiei „Steaua României”, judecătorii confirmând astfel decizia luată de Consiliul Naţional al Ordinului Naţional "Steaua României" în 2013.

În 2013, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia "Steaua României" în grad de Cavaler şi ordinul prin care i-a fost conferită, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.

În 2014, Tokes a obținut un nou mandat de europarlamentar, dar pe listele partidului din Ungaria FIDESZ, al lui Viktor Orban.