MENIU

Ucrainenii au filmat operațiunea de eliberare a Insulei Șerpilor. VIDEO care rivalizează cu cele mai vestite scene de război

Ucrainenii au filmat operațiunea de eliberare a Insulei Șerpilor. Foto: YouTube

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat o nouă înregistrare a momentului eliberării Insulei Șerpilor, pentru a marca doi ani de la retragerea trupelor rusești din acest punct strategic din Marea Neagră. Imaginile pot rivaliza lejer cu scene faimoase din filmele de război, diferența fiind faptul că acestea au fost filmate în cadrul unei operațiuni reale.

Într-o postare pe Telegram, SBU a descris „operațiunea unică și extrem de importantă” condusă de soldații ucraineni, inclusiv de membri ai SBU .

„A constat în mai multe etape și a avut o importanță strategică pentru că de atunci a început strămutarea treptată a inamicului din Marea Neagră”, scrie acesta.

Filmarea prezintă toate mișcările soldaților, de la aterizarea cu elicopterul până la asaltul asupra posturilor rusești. 
 
 
Începând cu eliberarea insulei Șerpilor la data de 30 iunie 2022, Ucraina a reușit să obțină un succes remarcabil în reducerea prezenței și capacității de luptă a flotei ruse de la Marea Neagră, neutralizând sau inutilizând aproximativ o treime din navele acesteia.

Insula Șerpilor, situată la 35 de kilometri de partea continentală a regiunii Odesa, a fost capturată de forțele ruse la începutul invaziei la scară largă datorită importanței sale strategice.

Pe 24 februarie 2022, două nave de război rusești au atacat insula și i-au somat pe grănicerii ucraineni să se predea.

Unul dintre aceștia ucraineni a dat faimoasa replică: „Navă de război rusească, du-te naibii”, o expresie care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

Ocuparea insulei a forțat Rusia să înceapă blocada portului Odesa de la Marea Neagră și să desfășoare atacuri directe cu rachete asupra Ucrainei până la data de 14 aprilie 2022, când Ucraina a reușit să scufunde Mosvka, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră.

Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor în iunie. Retragerea lor a dus la înființarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, intermediată de Turcia prin care au fost reluate exporturile de cereale și alte produse agricole către restul lumii.

Revoluție în Franța: Extrema dreaptă a câștigat detașat alegerile. Întreaga viață politică se va schimba din temelii