MENIU

UCRAINA SE ÎNDREAPTĂ CĂTRE HAOS. Avertismentul făcut de un înalt oficial ONU

Un înalt oficial ONU susţine că Ucraina se îndreaptă spre haos

Ucraina se îndreaptă către haos! Avertismentul a fost făcut de un înalt oficial ONU, care susţine că tensiunile şi confruntările din estul ţării ar putea duce la dezbinarea întregii naţiuni. Potrivit estimărilor oferite de către Organizaţia Naţiunilor Unite, 250 de oameni şi-au pierdut viaţa până în prezent, în violenţele dintre susţinătorii guvernului de la Kiev şi insurgenţii proruşi.

"Lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este faptul că ţara se îndreaptă către un punct de unde nu mai există cale de întoarcere, dacă nu sunt luate acţiuni urgente. Noi deja estimăm că 250 de oameni au murit în violenţe, 127 dintre care şi-au pierdut viaţa în estul ţării", Ivan Simonovic, vice-secretar pentru drepturile omului

Vice-secretarul pentru drepturile omului din cadrul Naţiunilor Unite a declarat într-un interviu cu BBC că lipsa dialogului dintre guvernul ucrainean şi separatişti pune în pericol siguranţa întregii ţări. Oficialul a comparat situaţia cu cea din Iugoslavia anilor '90, stat care s-a dezbinat în mod violent.

"În fosta Iugoslavie a fost nevoie ca peste o sută de mii de oameni să moară pentru ca o înţelegere politică să poată fi adoptată. Nu putem ajunge la o înţelegere în Ucraina fără un asemenea bilanţ?", a mai spus Ivan Simonovic, vice-secretar pentru drepturile omului.

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat vineri, în cadrul unui raport public, faptul că situaţia drepturilor omului s-a agravat în estul Ucrainei. Experţii au oferit ca exemplu cazuri de răpire, tortură şi crimă. Deşi abuzurile au fost comise de ambele tabere, specialiştii ONU susţin că o mare parte din vină aparţine totuşi insurgenţilor proruşi, care au preluat controlul asupra a zeci de oraşe şi au anunţat că intenţionează să se alăture Rusiei.

Între timp, Rusia încearcă să facă Ucraina un ţap ispăşitor într-o potenţială criză a gazului. Preşedintele Gazprom a transmis că gigantul energetic rusesc îşi va onora livrările către Uniunea Europeană. A spus însă că orice impediment în tranzit va fi din vina autorităţilor de la Kiev. Ele au ca termen până pe 3 iunie să plătească în avans pentru combustibilul de la Gazprom o factură de 1,6 miliarde de dolari. După această dată, Rusia e hotărâtă să suspende livrările către Ucraina.

Mai multe articole despre:
Ucraina ONU avertisment ONU ucraina