UCRAINA. Update: Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai, relatează BBC News Online.
Parlamentarii l-au declarat pe preşedinte incapabil din punct de vedere constituţional de a-şi îndeplini atribuţiile. După vot, unii dintre ei s-au ridicat, au aplaudat şi au cântat imnul naţional.
UCRAINA UPDATE: Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat sâmbătă că "nu are intenţia" de a demisiona, într-o alocuţiune televizată în plină criză în Ucraina. "Ţara asistă la o lovitură de stat", a declarat el. "Nu intenţionez să-mi dau demisia. Sunt un preşedinte ales legitim. Nu intenţionez să părăsesc ţara", a subliniat Ianukovici.
UCRAINA UPDATE: Declaraţiile privind eliberarea, sâmbătă, din închisoare a fostului premier ucrainean şi lider al opoziţiei Iulia Timoşenko au fost retractate, relatează Sky News.
Informaţiile iniţiale, care anunţau eliberarea din închisoare a lui Timoşenko, au fost clarificate de purtătoarea de cuvânt a acesteia, Nataşa Lisova, care a precizat că decizia parlamentară stipulează că ea trebuie eliberată imediat.
Iulia Timoşenko, aflată în închisoare din 2011, este un opozant feroce al preşedintelui Viktor Ianukovici.
UCRAINA UPDATE: Protestatari ucraineni au anunţat sâmbătă dimineaţa că au preluat controlul asupra sediului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, porivit agenţiei Reuters.
Potrivit BBC, poliţia antirevoltă care păzea sediul nu era prezentă la faţa locului.
Protestatarii au anunţat că nu vor să intre în sediul preşedinţiei, ci doar să îl păzească, adaugă postul.
De asemenea, protestatari sosesc la sediul Parlamentul, unii fiind aduşi cu vehicule militare.
Preşedintele Viktor Ianukovici a părăsit Kievul, a declarat unul dintre reprezentanţii opoziţiei, Vitali Kliciko, în faţa deputaţilor, în Parlament, relatează AFP.
"A părăsit capitala", a declarat Vitali Kliciko.
UCRAINA UPDATE: Opoziţia a îndemnat sâmbătă la destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi la convocarea unor alegeri prezidenţiale anticipate până pe 25 mai, relatează AFP.
"Cerem alegeri prezidenţiale anticipate până la 25 mai", a declarat Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei. "Parlamentul este necesar să adopte o rezoluţie prin care îi cere lui Ianukovici să demisioneze", a adăugat el.
UCRAINA UPDATE: Președintele parlamentului ucrainean, Volodymyr Rybak, a demisionat din funcție, invocând motive de sănătate. Volodymyr Rybak făcea parte din partidul președintelui Ianukovici. Victor Ianukovici a părăsit Kiev-ul, iar locul în care se află este necunoscut.
UCRAINA UPDATE: Ministrul ucrainean al Apărării, Pavel Lebedev, a oferit asigurări vineri omologului său american, Chuck Hagel, că armata nu va interveni împotriva protestatarilor proeuropeni din Ucraina, a anunţat Pentagonul.
În cursul unei discuţiei telefonice, Lebedev a "oferit asigurări că armata rămâne protectoarea populaţiei ucrainene, că mobilizarea acesteia în interiorul ţării s-a concentrat asupra unităţilor şi depozitelor militare şi că ea nu îşi va îndrepta armele împotriva poporului", a anunţat contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.
Joi, Pentagonul a deplâns faptul că Ministerul ucrainean al Apărării nu răspuns încercărilor americane de a-l contacta.
Concedierea miercuri a şefului Statului Major ucrainean, care s-a opus utilizării armatei, a generat temeri la Washington în legătură cu folosirea militarilor împotriva opozanţilor.
Un acord privind încetarea violenţelor, care au însângerat centrul Kievului în această săptămână, a fost semnat vineri de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi de liderii opoziţiei.
Şeful Pentagonului s-a declarat "încurajat de această veste". De asemenea, el a "salutat decizia Guvernului ucrainean de a ţine până acum armata în afara acestei crize şi a continuat să facă apel la reţinere", potrivit lui John Kirby.
UCRAINA UPDATE: Viktor Ianukovici ar fi plecat din Kiev spre Harkov, scrie The Guardian, care citează o sursă din Departamentul de Stat. Harkov este un oraş aflat la graniţa cu Rusia, unde Ianukovici s-a bucurat la alegeri de un scor electoral excelent, dar unde au avut loc în ultimele zile proteste anti-guvernamentale fără precedent. Mai multe AICI.
UCRAINA UPDATE: Mai multe voci reprezentând grupări aflate în prima linie a luptelor din Maidan, Piaţa Independenţei din Kiev, au respins, vineri, acordul încheiat între preşedintele Viktor Ianukovici şi opoziţia politică, potrivit declaraţiilor citate de kyivpost.com şi de contul de Facebook EuroMaidan. Grupurile, printre care Sectorul de Dreapta, anunţă că lupta continuă şi cer demisia imediat a preşedintelui, dar şi arestarea ministrului de Interne, a şefului forţelor speciale Berkut şi a altor vinovaţi pentru violenţele împotriva protestatarilor. Pe scena din piaţă, Vitali Kliciko a fost huiduit şi şi-a cerut scuze protestatarilor pentru că a dat mâna cu Ianukovici. Mai multe AICI.
UCRAINA UPDATE: Mai mulţi poliţişti din oraşul vestic Liov au dezertat şi s-au alăturat protestatarilor din Kiev.
UCRAINA. Parlamentul Ucrainei a aprobat, vineri, un proiect care abrogă articolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată Iulia Timoşenko, informează AFP, citată de MEDIAFAX.
Iulia Timoşenko a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce, în calitatea de prim-ministru, a semnat acorduri în domeniul gazelor cu Rusia considerate dezavantajoase pentru statul ucrainean.
Eliberarea Iuliei Timoşenko a fost solicitată în repetate rânduri de opoziţie şi de Uniunea Europeană.
Votul Parlamentului ucrainean a avut loc la câteva ore după ce Administraţia Viktor Ianukovici a ajuns la un acord cu opoziţia proeuropeană pentru depăşirea crizei politice marcată de violenţe soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi.
UCRAINA. Update: Parlamentul ucrainean a votat vineri, cu o majoritate largă, în favoarea adoptării Constituţiei din 2004, care acorda preşedintelui puteri mai puţin importante decât Constituţia actuală, relatează AFP, citată de MEDIAFAX.
Acest vot a avut loc în urma semnării unui acord de ieşire din criză de către preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţi ai opoziţiei.
UCRAINA UPDATE: Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat vineri, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord de ieşire din criza din Ucraina, a constatat un jurnalist AFP.
Acest acord prevede concesii majore faţă de opoziţie, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul a fost obţinut în urma unor violenţe care s-au soldat cu 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev.
UCRAINA UPDATE: Opoziţia acceptă propunerile preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, a anunţat vineri un reprezentant al opoziţiei, transmite AFP.
UCRAINA UPDATE: Reprezentantul trimis de Kremlin la Kiev să medieze negocierile între autorităţi, opoziţia ucraineană şi reprezentanţii UE a refuzat să semneze documentul referitor la soluţionarea crizei, potrivit unei surse apropiate negocierilor, citată de Interfax Ukraine, relatează BBC News online.
Vladimir Lukin, trimis la Kiev de către preşedintele rus Vladimir Putin, a refuzat să semneze acordul menit să pună capăt violenţelor şi să soluţioneze criza, potrivit acestei surse.
Însă agenţia nu a obţinut o confirmare oficială în acest sens, precizează BBC.
UCRAINA UPDATE: Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat vineri un scrutin prezidenţial anticipat, care nu va avea loc mai târziu de luna decembrie, transmite AFP.
Ianukovici acceptă totodată o reformă constituţională şi formarea unui guvern de uniune naţională în decurs de zece zile, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie.
Reforma constituţională presupune reducerea prerogativelor preşedintelui şi acordarea de puteri sporite parlamentului va fi implementată printr-o lege, în următoarele 48 de ore.
"Anunţ lansarea unei proceduri în vederea unor alegeri prezidenţiale anticipate", a declarat preşedintele ucrainean, citat într-un comunicat, fără să precizeze o dată în acest sens.
"Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituţia din 2004" care reducerea puterea preşedintelui în favoarea Guvernului şi Parlamentului, dar şi formarea unui "guvern de unitate naţională".
Acordul mai prevede o anchetă asupra violenţelor din ultimele zile şi stabileşte că starea de urgenţă nu va fi instituită în Ucraina.
AVERTISMENTUL POLONIEI
Negocierile menite să pună capăt crizei din Ucraina sunt într-o fază "delicată", a declarat vineri şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski, relatează AFP.
"Moment delicat cu privire la acordul asupra soluţionării crizei din Ucraina. Toate părţile este necesar să aibă în vedere că un compromis nu poate fi mulţumitor 100%" pentru toţi, a scris ministrul într-un mesaj postat pe contul de Twitter, după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.
Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Marcin Wojciechowski, a declarat pentru AFP că miniştrii german şi polonez "aşteaptă sosirea liderilor opziţiei" pentru a le prezenta liniile mari ale acordului negociat vineri dimineaţa cu Ianukovici.
Preşedintele ucrainean a anunţat alegeri prezidenţiale anticipate, o reformă constituţională şi formarea unui guvern de unitate naţională, tot atâtea concesii majore în urma băii de sânge care a avut loc joi în centrul Kievului.
UCRAINA UPDATE: Opoziţia de la Kiev a propus vineri în Parlament un proiect de lege vizând amnistirea manifestanţilor şi a cerut din nou eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică.
"Trebuie să votăm nu doar pentru o lege privind amnistierea, dar şi pentru ca manifestaţii să nu fie judecaţi. Insistăm pentru eliberarea Iuliei Timoşenko", a declarat în Parlament liderul partidului Batkivşcina, Arseni Iaţeniuk.
Parlamentul de la Kiev discută, vineri, reforma constituţională, care, printre altele, vizează reducerea atribuţiilor prezidenţiale şi un proiect de lege vizând amnistirea manifestanţilor, în condiţiile în care violenţele continuă în capitala Ucrainei.
Fostul premier Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru semnarea contractelor de livrare a gazelor din Rusia. Timoşenko a respins acuzaţiile în nenumărate rânduri şi a afirmat că a fost condamnată din motive politice.
UCRAINA UPDATE: "Piaţa a început să se agite, oamenii aşteaptă să vadă în ce va consta armistiţiul, un acord anunţat ca urmare a negocierilor. Sunt mulţi oameni în Piaţă, toată noaptea au fost de altfel oameni aici şi au scandat lozinci antiguvernamentale. Pe scenă se vorbeşte acum chiar despre acel acord. Între timp, protesattarii sunt pe poziţii, la baricadele organizate în mai multe puncte ale pieţei. Protestatarii şi-ar dori să meargă spre clădirea Parlamentului, unde chiar ieri s-a votat acea rezoluţie care cere oprirea violenţelor", relatează de la faţa locului reporterul special al Realitatea TV, Dragoş Sasu, aflat la Kiev.
UCRAINA UPDATE: Preşedintele Verhovna Rada (Parlament) Volodimir Ribak a semnat o rezoluţie parlamentară care condamnă violenţa în ţară şi interzice o operaţiune antiteroristă declanşată joi seara, relatează agenţia Interfax-Ukraine în pagina electronică.
"Rezoluţia Verhovna Rada care condamnă utilizarea violenţei a fost semnată de către preşedintele" Parlamentului, a declarat Volodimir Ribak într-o sesiune, vineri.
Anterior s-a anunţat că Parlamentul a adoptat joi seara o rezoluţie, aproape în unanimitate, prin care condamna utilizarea forţei împotriva protestatarilor şi care interzicea o operaţiune antiteroristă la nivel naţional, decisă de către Consiliul ucrainean pentru Securitate.
Rezoluţia a fost susţinută de 236 dintre cei 238 de parlamentari prezenţi.
Parlamentul a "condamnat în mod categoric" utilizarea forţei de către poliţia antirevoltă împotriva civililor, aplicarea torturii şi crime împotriva umanităţii, potrivit unui corespondent Interfax.
UCRAINA UPDATE: Adjunctul şefului Statului Major al armatei ucrainene Iuri Dumanski a anunţat vineri că a demisionat, în semn de protest faţă de o tentativă de implicare a armatei în conflict, în urma violenţelor fără precedent din centrul Kievului, relatează AFP.
"În prezent se implică armata în conflictul civil. Acest lucru poate antrena morţi masive de civili şi militari", a declarat generalul Dumanski pentru postul Kanal 5.
"Am decis să demisionez pentru a evita escaladarea", a subliniat el.
Preşedintele Viktor Ianukovici l-a înlocuit miercuri pe şeful Statului Major interarme Volodimir Zamana, care se opunea implicării armatei la criză.
Violenţele din centrului Kievului s-au soldat cu 77 de morţi, începând de marţi, poliţiştii trăgând în manifestanţi cu gloanţe reale.
UCRAINA UPDATE: Deputaţi ai opoziţiei şi puterii s-au luat la bătaie vineri în Parlamentul de la Kiev, relatează BBC, în pagina electronică.
Ciocinirile au început după ce preşedintele Radei Supreme (Parlamentul unicameral), Vladimir Rîbak, a propus o pauză până la ora 16.00 în activitatea Legislativului, pentru discuţii privind stabilirea agendei, care include, printre altele, dezbateri referitoare la reforma constituţională, amnistierea manifestanţilor.
Bătaia deputaţilor riscă să amâne discuţiile privind adoptarea reformei constituţionale, care, printre altele, are în vedere, reducerea atribuţiilor preşedintelui Viktor Ianukovici.
Deputaţii din opoziţie se opun întreruperii lucrărilor Parlamentului până vineri după-amiază.
UCRAINA UPDATE: Poliţia ucraineană, citată de Reuters, susţine că protestatarii au deschis focul, vineri, în apropiere de Piaţa Independenţei din Kiev, relatează Sky News şi BBC News Online.
"Participanţii la proteste au deschis focul asupra ofiţerilor de poliţie (...). Urmează să vedem dacă a fost cineva rănit. Intenţia lor este de a-şi crea drum spre Verhovna Rada (Parlament)", a declarat şeful biroului de presă al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov, citat de agenţia Interfax.
Protestatarii nu au reacţionat încă la aceste acuzaţii.
Poliţia ucraineană a răspuns la focurile de armă trase de protestatari între Piaţa Independenţei şi Parlament, adaugă comunicatul poliţiei, citat de Reuters.
"În pofida informaţiilor privind focurile de armă, reporterul (cotidianului) Kyiv Post de pe Instituţka (o stradă din Kiev) susţine că nu sunt împuşcături. Niciun poliţist. Doar camioane ale poliţiei care blochează drumul", relatează BBC, preluând un mesaj de pe Twitter.
Pe de altă parte, site-ul de ştiri Ukrainska Pravda anunţă că o înregistare a unei conversaţii prin radio a unor posilibi lunetişti a fost postată pe Internet. Aceştia par a se afla în hotelul Ukraina, care domină Piaţa Independenţei.
"Atenţie la strada Hruşevskii, fiţi pregătiţi de treabă. Dacă există vreo mişcare cu arme, raportaţi şi la treabă. Berkut (poliţia antirevoltă) se pregătesc să avanseze, vom fi acoperiţi de ei", se aude una dintre voci spunând în rusă. "Acoperişurile clădirilor înalte sunt prioritatea", spune altă voce.
Informaţia publicată este însoţită de o înregistrare de 15 minute postată pe YouTube.
IMAGINI LIVE DE LA KIEV
UCRAINA UPDATE: Poliţia ucraineană, citată de Reuters, susţine că protestatarii au deschis focul, vineri, în apropiere de Piaţa Independenţei din Kiev, relatează Sky News şi BBC News Online.
"Participanţii la proteste au deschis focul asupra ofiţerilor de poliţie (...). Urmează să vedem dacă a fost cineva rănit. Intenţia lor este de a-şi crea drum spre Verhovna Rada (Parlament)", a declarat şeful biroului de presă al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov, citat de agenţia Interfax.
Reporterul Dragoş Sasu şi operatorul Mihai Angiu se află în hotelul Ucraina, chiar în mijlocul evenimentelor.
UCRAINA UPDATE: Peste 5.000 de protestatari se aflau vineri dimineaţă în Piaţa Independenţei din Kiev, în timp ce prezenţa forţelor de ordine nu a fost observată în imediata apropiere a baricadelor ridicate de manifestanţi sau a străzilor din centrul capitalei ucrainene, relatează BBC News Online.
Potrivit BBC, care citează agenţia Interfax-Ucraina, protestatarii au pregătit cocteiluri Moltov şi le-au adus la baricadele din Piaţa Independenţei în cursul nopţii de joi spre vineri.
Pe de altă parte, Parlamentul de la Kiev a decis să-şi desfăşoare activitatea fără întrerupere, inclusiv în weekend, până la soluţionarea crizei politice din Ucraina, relatează agenţia Unian, în pagina electronică.
UCRAINA UPDATE: Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, este pregătit şi pentru alte concesii, într-un efort de a reinstaura pacea în ţară, a declarat un consilier al acestuia, Hanna Herman, care este şi parlamentar din partea Partidului Regiunilor, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.
"Preşedintele Ucrainei va face concesii pentru a reinstaura pacea", a declarat ea, când a comentat ultima rundă de negocieri care a avut loc la preşedinţia Ucrainei.
Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a anunţat pe site-ul său de Internet, citându-l pe premierul polonez Donald Tusk că preşedintele ucrainean şi-a anunţat disponibilitatea de a convoca alegeri anticipate, de a forma un Guvern de uniune naţională şi de a amenda Constituţia.
Potrivit televiziunii private 1+1, citată de BBC, acordul ar include alegeri anticipate în decembrie, o revenire la Constituţia din 2004 în 48 de ore şi formarea unui Guvern de coaliţie în zece zile.
UCRAINA UPDATE: Preşedinţia ucraineană a emis o declaraţie în care a anunţat că negocierile din cursul nopţii cu liderii opoziţiei şi reprezentanţii UE şi ai Rusiei au condus la un acord. Aceasta nu a oferit detalii despre acord, dar a afirmat că părţile vor semna un document la prânz (12.00 ora României).
Opoziţia şi miniştrii UE nu au confirmat până în prezent acest acord, iar surse diplomatice au declarat că negocierile au fost "foarte dificile". Acestea s-au încheiat la ora 07.20, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.
Acordul încheiat vineri între puterea ucraineană, opoziţie, UE şi Rusia, la încheierea unor negocieri maraton şi a unei băi de sânge la Kiev, se referă la convocarea alegerilor prezidenţiale anticipate şi la o reformă constituţională, a anunţat televiziunea ucraineană, citată de AFP.
"Protestatarii nu au auzit încă nimic despre încheierea unui acord. Oamenii nu mai cred în vorbe, să vedem dacă acest acord va fi respectat, au mai existat astfel de înţelegeri şi până acum", a transmis din Piaţa Independenţei din Kiev corespondentul REALITATEA TV, Dragoş Sasu.
UCRAINA UPDATE: Numărul poliţiştilor ucraineni ucişi în violenţele de la Kiev s-a ridicat la 16, a anunţat vineri Ministerul ucrainean de Interne pe site-ul său de Internet, relatează agenţia Interfax, în pagina electronică.
"Numărul morţilor în rândul ofiţerilor agenţiilor de menţinere a ordinii publice a crescut la 16. În total 130 de poliţişti au fost internaţi în spital cu răni provocate de gloanţe", a precizat ministerul.
Potrivit ministerului, 565 de poliţişti au solicitat asistenţă medicală, iar 410 dintre ei au fost spitalizaţi.
Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat, vineri, un nou bilanţ al violenţelor care au izbucnit marţi la Kiev, acesta fiind de 77 de morţi şi 577 de răniţi, relatează BBC News Online.
Medicii care lucrează în Piaţa Independenţei din Kiev susţin însă că doar joi au murit 70 de persoane, relatează Russia Today, în pagina electronică.
Bilanţul victimelor ar putea creşte, în timp ce de la Ministerul Sănătăţii, municipalitate şi opoziţie continuă să vină cifre contradictorii, apreciază postul de televiziune rus citat de Mediafax.
BBC: Oligarhii ucraineni sunt "călcâiul lui Ahile" al lui Viktor Ianukovici
Oligarhii ucraineni, care controlează mare parte din economia ţării şi aproximativ 80 de parlamentari din cadrul formaţiunii guvernamentale Partidul Regiunilor, ar putea deveni parte a unei soluţii în Ucraina şi ar putea contribui la readucerea ţării pe făgaşul normalităţii, comentează BBC.
În UCRAINA, fuziunea între politică şi mediul de afaceri este mai mult regula decât excepţia. Deţinerea unor funcţii legislative şi executive de rang înalt oferă acces la controlarea sistemului, la finanţele publice şi la imunitate.
De exemplu, cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, principalul susţinător financiar al regimului şi un vechi aliat al preşedintelui Viktor Ianukovici, a fost până recent membru al Parlamentului. Aceste privilegii pot aduce beneficii substanţiale. Ahmetov controlează un grup de circa 50 de parlamentari şi a emis două declaraţii în care a condamnat violenţa.
Alţi moguli puternici din cadrul Partidului Regiunilor sunt Vadim Novinski, cel de-al treilea cel mai bogat om din UCRAINA, şi Serhii Tigipko, fost candidat la preşedinţie şi ministru al Muncii, care a cerut formarea unui Guvern de tehnocraţi.
Mai este grului "Firtaş" din Parlament, condus de magnatul în domeniul gazelor Dmitro Firtaş şi vicepremierul Igor Boiko. Acesta include 30 de parlamentari.
Un aliat apropiat al lui Firtaş, Serhii Liovocikin a demisionat din funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale dar a rămas consilierul lui Ianukovici. Odată cu creşterea numărului victimelor, magnatul gazelor a emis o declaraţie în care face apel la pace, pentru prima dată de la începutul crizei.
Declaraţii ca acestea nu sunt suficiente pentru a pune capăt vărsării de sânge. Grupurile de afaceri au ezitat până acum să îşi asume responsabilitatea şi să se folosească de influenţa lor în Parlament pentru a forţa o rezoluţie.
Acest lucru explică parţial escaladarea violenţei în această săptămână la Kiev, în timp ce Parlamentul nu a reuşit să voteze modificarea Constituţiei, care ar fi redus competenţele prezidenţiale înaintea alegerilor.
Clanul de afaceri este călcâiul lui Ahile al regimului. Cu sancţiuni inteligente, care să vizeze activele şi interzicerea vizelor, inclusiv pentru membrii familiei Ianukovici, Occidentul poate ajuta la reinstaurarea liniştii în Ucraina.
Marile companii au nevoie de acces pe piaţa europeană, iar instabilitatea le va devaloriza activele. Tăierea oxigenului european ar putea însemna că preţul de a face afaceri sub preşedinţia lui Ianukovici este prea mare. Aceasta este principala pârghie pe care o au UE şi Statele Unite.
Sub presiunea sancţiunilor, grupul oamenilor de afaceri are suficienţi reprezentanţi în Parlament pentru a forma o nouă majoritatea cu opoziţia şi deputaţii independenţi. Fisurile din cadrul Partidului Regiunilor au început deja, şapte parlamentari anunţându-şi plecarea din partid şi îndemnând şi alţii să facă la fel.