MENIU

Ucraina deschide culoarele umanitare pentru evacuarea civililor - Trebuie deminat traseul spre Mariupol, blocat și devastat de ruși

Noi coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuarea civililor Foto: Profi Media

Ucraina continuă și vineri să deschidă culoarele umanitare pentru evacuarea civililor, chiar dacă în ultimele zile rușii au blocat traseele continuând bombardamentele. Și Rusia a anunțat mai multe condiții pentru deschiderea rutelor de evacuare a ucrainenilor.

Vineri sunt deschise culoarele umanitare de la Mariupol, Pologov, Volnovakha, Energodar, Izyum și mai multe orașe din apropierea capitalei - Kiev.

„Dezvoltăm noi trasee pentru coridoarele umanitare care vor duce medicamentele necesare, apă, alimente în regiunea Herson, regiunea Cernihiv, regiunea Harkov și în alte regiuni care au nevoie cu adevărat de ele”, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.

Vicepremierul Irina Vereșciuk a anunțat că ruta de la Mariupol deschisă către Zaporojie și invers trebuie să fie deminată.

„Cu deminare obligatorie de-a lungul întregului traseu. Un convoi cu mărfuri umanitare și autobuze vor părăsi orașul Zaporojie către Mariupol. Așteptăm și sperăm că ruta va funcționa astăzi", a atras atenția Vereșciuk.

Este vorba de alimente, apă și medicamente trimise pentru orașul supus blocadei de către ruși încă de săptămâna trecută.

De asemenea, Rusia a anuțat că va permite vineri ieşirea convoaielor umanitare din diverse oraşe ucrainene doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții: informaţii despre numerele de înmatriculare ale vehiculelor şi numele funcţionarilor care le însoţesc, transmise înaintea intrării convoaielor pe rutele respective.

Potrivit listei publicate de autoritățile ucrainene, noile trasee pentru culoarele umanitare deschise vineri în Ucraina, pentru evacuarea civililor, sunt: 

- de la Pologi în direcția Zaporojie,
- din Volnovaha în direcția orașului Pokrovsk,
- de la Energodar la Zaporojie,
- de la Izyum la Lozovaya,
- din Bucha, lângă Kiev,
- de la Gostomel (Hostomel) la Kiev,
- din satul Kazarovici până la Kiev,
- din orașul Miculicin (Mykulychyn) până la Kiev,
- de la Andreevka la Jitomir,
- de la Makarov la Jitomir,
- de la Borodyanka la Jitomir.

Potrivit ucrainenilor, în ultimele două zile, aproximativ 100.000 de persoane au fost evacuate din localitățile aflate sub asediu și deja ocupate de ruși, potrivit Unian.net.