LIVE TEXT. Ucraina, sub asediul Rusiei. HAOS GENERAL, criză totală - evacuare în masă, morți și răniți. Oamenii, în genunchi pe străzi. Ședința CSAT a început
Situație critică în Ucraina, după ce joi, în zorii zilei, președintele Vladimir Putin a ordonat o acțiune militară de amploare, atât terestră, cât și aeriană. Mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. În România, președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință de urgență a CSAT, iar în Republica Moldova președintele Maia Sandu a declarat stare de urgență. La această oră, Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a reunit în ședință, la cererea președintelui Klaus Iohannis.
UPDATE 10:30 - Președinții Parlamentului, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, convocați la ora 13:00 la Palatul Controceni, la o discuție despre escaladarea conflictului din Ucraina.
UPDATE 10:20 - Convoaie cu tehnică militară traversează România
UPDATE 10:10 - Maia Sandu anunță stare de urgență în Republica Moldova
Republica Moldova a declarat stare de urgență. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu.
PRESĂ: HARTA invaziei - atacuri rusești, raportate în toate colțurile Ucrainei
Potrivit presei americane, Rusia ar fi atacat în toate punctele principale din Ucraina, însă informația nu a fost confirmată pe canalele oficiale.
UPDATE 9: 31 - Primul bilanț publicat de presa din Ucraina arată deja că există victime printre civili: 8 morți, 9 răniți și 19 persoane dispărute în 17 regiuni care sunt bombardate. În rândul militarilor a fost înaintată o cifră înspăimântătoare de către presa americană: sute de soldați ucrainieni ar fi murit în urma bombardamentelor rusești din ultimele ore.
UPDATE 9:20 - La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, transmite Bloomberg. Ulterior, cotaţiile futures erau cu 30% mai mari.
UPDATE 9:30 - Nicolae Ciucă a convocat un task-force pentru gestionarea situației
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Principalele responsabilități sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice.
UPDATE 9:25 - Imagini sfâșietoare din Kharkiv, Ucraina - Oamenii s-au strâns pe străzile orașului și spun rugăciuni.
UPDATE 9:15 - Armata română a activat punctele militare de comandă
Ministerul Apărării informează joi dimineaţa că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.
"Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp", se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.
UPDATE 9:10 - Imagini cu un bloc devastat de bombardamente circulă pe rețelele de socializare. Nu este cunoscut numărul de morți și răniți. Imaginile sunt din Kharkiv.
UPDATE 8:40 - Klaus Iohannis pregătește convocarea de urgență a Consiliului SUprem de Apărare, ca urmare a escaladării situației din Ucraina. Ședința va avea loc la ora 11.
UPDATE 8:30 - Avion militar ucrainean, interceptat și aterizat la Bacău - Comunicatul MApN
Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.
Cele două aeronave militare române au aplicat cu strictețe procedurile naționale și regulile internaționale aplicabile în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc.
Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05.
După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații.
Vom reveni cu detalii pe acest subiect, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.
În ceea ce privește situația de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.
Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp.
UPDATE 8:26 - Sistemele de apărare aeriană ale armatei ucrainene au fost suprimate, iar infrastructura bazelor aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a fost dezactivată, a declarat Ministerul rus al Apărării.
În același timp, serviciile militare de frontieră ale Ucrainei „nu manifestă nicio rezistență”.
Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.
Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.
La această oră, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și omologul său american, Joe Biden, poartă o discuție telefonică.
Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.
Doi reporteri, Reuters şi Fox News, au auzit o serie de zgomote îndepărtate puternice, asemănătoare cu tiruri de artileriei în Kiev la primele ore ale dimineţii de joi, la câteva minute după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operaţiune armată specială în Ucraina
ORA 4:59 Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.
"Am luat decizia pentru o operaţiune militară", a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.
Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.
Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.
Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.
Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.