MENIU

Ucraina anunță că este pregătită de negocieri cu Rusia după prima zi de război - Ce garanții de securitate cere

Ucraina anunță că este pregătită de negocieri cu Rusia după prima zi de război Foto: Profi Media

Ucraina e pregătită de negocieri cu Rusia. Anunțul ar fi fost făcut de oficialii de la Kiev în a doua zi de război, susține agenția de presă TASS. Armata rusă a reușit să intre în Kiev, vineri dimineață, în ciuda rezistenței armatei ucrainene din ultimele ore.

Anunțul privind negocierilor a fost făcut de agenția de presă rusă TASS

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak ar fi anunțat vineri dimineață că Ucraina este pregătită să negocieze neutralitatea statutului cu Rusia, însă cere garanții de securitate.

„Dacă discuțiile sunt posibile, ele ar trebui să aibă loc. Dacă Moscova spune că își dorește discuții, inclusiv în privința unui statut neutru (față de NATO), nu ne temem de asta. Putem vorbi și despre asta. Disponibilitatea noastră de dialog face parte din eforturile noastre continue pentru pace", a transmis consilierul într-un mesaj text.

În același timp, oficialul de la Kiev a declarat că războiul Rusiei în Ucraina trebuie să înceteze.

„Ucraina lasă spațiu pentru negocieri. Inclusiv acum - când Rusia a pornit o invazie pe scară largă. Acest război trebuie oprit. Aceste ostilități trebuie oprite", a afirmat Podoliak, potrivit agenției de presă ucraineană Unian.

Potrivit bilanțului victimelor după prima zi de confruntări, au murit 137 de ucraineni și alți 316 au fost răniți de când a început invazia rusească, joi dimineață. Rușii au capturat și centrala de la Cernobîl, iar vineri dimineață, armata rusă a intrat în Kiev.

Putin a anunțat atacul militar al Rusiei în Ucraina la primele ore ale dimineții de joi, 24 februarie, după ce la începutul săptămânii a recunoscut independența republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk.

Rusia a atacat Ucraina din trei direcții. În dimineața zilei de 24 februarie, Federația Rusă a atacat Ucraina, cu tiruri de rachete pe tot teritoriul, bombardamente pe linia de graniță și o invazie terestră dinspre nord (Belarus), sud (Crimeea), și est (Harkov, Donbass).