MENIU

"Ucigașul invizibil din locuințe". Gaz radioactiv, depistat în cantități uriașe în școlile și grădinițele din România. 16 județe din țară, în ALERTĂ

Elevi la școală/ Arhivă foto

Un gaz radioactiv a fost înregistrat peste limite în 16 județe, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Depășirile extrem de periculoase de radon au fost depistate în clădirile publice, inclusiv în grădinițe și școli. Vorbim despre un gaz radioactiv fără culoare sau miros, care se acumulează în clădiri și pe care specialiștii îl numesc "ucigașul invizibil din locuințe" pentru că poate declanșa cancer pulmonar.

Datele arată că România ocupă locul al patrulea în ceea ce privește nivelul de radon, după țări precum Cehia, Estonia și Austria. 

Cercetătorii Universității Babeș Bolyai care studiază acest fenomen spun că cea mai afectată zonă este nord-vestul României, unde nivelurile de radon depășesc limitele admise chiar și de trei ori 

Mai exact, vorbim despre 16 județe, printre care Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satul Mareș și Timiș. 

Specialiștii spun că expunerea pe termen lung în încăperi cu acumulări de radom crește riscul îmbolnăvirii de cancer pulmonar, afecțiune întâlnită până acum, în mod special, la fumători. 

Radonul este un gaz radioactiv inodor și incolor care se eliberează în mod natural din sol. Acesta devine, însă, periculos atunci când se acumulează în clădiri, în special din cauza fundațiilor și a izolațiilor neconforme. Radonul poate ajunge, de asemenea, în clădiri și prin fisuri sau prin ferestre, motiv pentru care sistemul de ventilație este extrem de important.

Gazul poate să persiste și să se acumuleze în casele și în plămânii noștri fără să știm, pentru că nu există un test de depistare a radonului.

Citește și Ligia Deca, noi declarații despre testarea antidrog în școli. Ce are de gând să facă Ministerul Educației pe această temă