MENIU

Scenariu ŞOC pentru TVR: se ia în calcul intrarea în INSOLVENŢĂ

<p>TVR a avut &icirc;n 2013 un profit de 2,5 milioane lei, &icirc;nsă datoriile istorice sunt de 800 milioane lei</p>

Datorii de peste 100 milioane de euro, un raport de activitate respins in Parlament, peste 600 de angajati disponibilizati in ultimul an. Televiziunea Romana ia in calcul intrarea in insolventa, potrivit unor surse din cadrul institutiei citate de DailyBusiness.ro.

Si asta dupa ce initial se vorbea despre cresterea taxei radio-tv de la 4 la 8 lei pe luna. Contactat de DailyBusiness.ro, presedintele director general al SRTV, Stelian Tanase, a spus ca "am auzit cuvantul insolventa, dar nu intr-un context serios, am discutat intre noi, dar nu in comitetul director".

Tanase a mai spus ca astfel de zvonuri circula pentru ca institutia are datorii de peste 100 milioane de euro.

"Nu exista acest scenariu. El este doar unul dintre cele cinci scenarii care s-au evocat, la fel ca si cresterea taxei TV. Daca va fi, va fi o solutie combinata", a declarat seful TVR.

Acesta a precizat ca in afara de prim-ministru, nimeni nu poate hotari intrarea in insolventa a televiziunii publice.  Si asta pentru ca, a spus Tanase, "nu ne permite Constitutia".

Insolventa anuleaza protectia sociala

Pe de alta parte, Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), a afirmat ca nu si-ar dori ca TVR sa ajunga in situatia de a intra in insolventa.

"Insolventa, din punctul nostru de vedere, al sindicatului, este foarte periculoasa. Anuleaza tot ce inseamna masuri de protectie sociala, stabilite prin contractul colectiv de munca. Nici nu vreau sa ma gandesc. Daca vom ajunge vreodata in insolventa, ar trebui ca toti politicienii care au condus Televiziunea Romana sa se ia singuri la palme. Ei ne tin in starea de saracie, prin taxa TV ridicol de mica", a mai spus Bocanaciu, adaugand ca fiind an electoral, politicienii se gandesc de doua ori inainte de a creste o taxa.

In cazul in care TVR ar intra in insolventa, contractul colectiv de munca s-ar suspenda, astfel ca vor disparea drepturile la salarii compensatorii in cazul concedieriilor.

"Deja planul de restructurare a angajatilor de acum un an s-a dovedit a fi eronat, pentru ca avem zone in Televiziunea Romana in care oamenii muncesc cate 10-14 ore pe zi, pentru ca sunt prea putini", a completat sindicalistul, adaugand ca zona tehnica este subdimensionata.

In prezent, in TVR lucreaza aproximativ 2.450 de persoane, iar inainte de restructurare institutia avea 3.300 de angajati. Prin concedierea colectiva au fost disponibilizati 627 de angajati.

Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
TVR insolvenţă TVR