MENIU

Tutorial pe înțelesul tuturor despre cum se face testarea pe bază de salivă: Cine este profesorul care le dă "lecții" lui Rafila și Cîmpeanu

Profesor de informatică din Constanța / Captură video

Un profesor de informatică de la Şcoala Gimnazială din satul Peştera, judeţul Constanţa, a realizat un clip video în care le explică elevilor cum se face testarea Covid la domiciliu. 

Clipul video a fost postat pe internet şi a înregistrat deja în jur de 20.000 de vizualizări, numeroase aprecieri şi reacţii pozitive.

Începând de săptămâna aceasta toţi elevii din România trebuie să se testeze de două ori pe săptămână, la domiciliu să vadă dacă sunt sau nu pozitivi Covid, iar rezultatele se trimit la şcoală. 

Reamintim că primele teste pe bază de salivă au ajuns în teritoriu la finalul săptămânii trecute. 

Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spații, sub atenta îndrumare a cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților. În acest sens, părinții au primit un formular prin care trbuie să își dea acordul în legătură cu testarea copiilor cu aceste teste non-invazive.

De asemenea, persoanele responsabile din cadrul unităților de învățământ au fost instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Testele pozitive descoperite în unitățile de învățământ vor fi aruncate în coșuri prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi. Ulterior, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.

În prima tranșă, România a comandat 6,5 milioane de teste. Următoarele transporturi vor ajunge în țară în prima parte a lunii decembrie. 

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, testele au venit ambalate în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, în același fel în care sunt ambalate în toate țările europene. Cîmpenau a făcut această precizare ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora testele de salivă pentru școli ar fi ambalate neconform. 

„S-au primit 6,5 milioane de teste. Inspectoratele Județene au primit ceea ce s-a achiziționat, adică două tipuri de teste până acum. Unele ambalate la cutii de câte 25, altele ambalate la cutii de câte 50. Fiecare cutie conține câte un pliant de instrucțiuni, cât și un certificat de conformitate", a afirmat Cîmpeanu. 

Anterior, trei videoclipuri în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, arată cum se face un test de salivă pentru elevi, au fost puse la dispoziția personalului din școli, elevilor și părinților din țară.