MENIU

Tusea convulsivă la bebeluşi: ce este şi cum se tratează

<p>Povestea rom&acirc;ncei care și-a v&acirc;ndut copilul pentru 11.000 de lire sterline</p>

Tusea convulsivă (denumită şi pertussis, după bacteria care o provoacă) este o infecţie bacteriană care debutează cu simptome asemănătoare celor de răceală. Iată şi motivul pentru care părinţii trebuie să fie foarte atenţi la modul cum evoluează starea micuţului: e foarte important că infecţia să fie depistată la timp şi tratată corespunzător. Pe măsură ce boala avansează, respiraţia copilului este mult îngreunată iar lucrurile se pot agrava chiar mai mult de atât, ajungându-se inclusiv la deces.

Peste jumătate dintre bebeluşii care se îmbolnăvesc de tuse convulsivă au nevoie de spitalizare, iar, odată ajunşi în unitatea medicală, la 1 din 5 apar complicaţii şi boală se dezvoltă către pneumonie.

Cum se transmite bacteria pertussis?

La fel că alte infecţii respiratorii, şi tusea convulsivă se răspândeşte pe cale aeriană. Dacă puiul tău stă în preajma unei persoane infectate atunci când aceasta din urmă tuşeşte sau strănută, el poate inhala bacteria pertussis, îmbolnăvindu-se la rândul lui. Vulnerabili la această bacterie sunt îndeosebi bebeluşii sub 6 luni, care nu au făcut încă toate vaccinurile pentru a-şi clădi imunitatea împotriva bolilor frecvente. În cazul în care micuţul tău a primit deja vaccinul antipertussis, sunt şanse foarte mici să contracteze infecţia, chiar şi după contactul direct cu cineva care are această bacterie.

Ce simptome are tusea convulsivă?

Spre deosebire de accesele uşoare de tuse – care sunt comune şi nu reprezintă motive de îngrijorare, fiind tratate foarte uşor acasă –, tusea convulsivă prezintă câteva simptome în plus, care pot crea oarecare confuzii, făcându-i pe părinţi să creadă că e vorba de o simplă răceală. Astfel încât trebuie să fii foarte atentă dacă, pe lângă o tuşe uşoară, bebeluşul mai are şi:
– febră;

Citeşte continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.