MENIU

Turcia s-a RETRAS din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor - Se anunță proteste AMPLE

Recep Tayyip Erdogan

Turcia s-a retras oficial, joi, din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Decizia președintelui Recep Tayyip Erdogan a fost criticată dur de ONU, SUA, UE și de asociațiile care apără drepturile femeilor. În țară sunt anunțate proteste ample. 

Marţi, justiţia turcă a respins un recurs care viza anularea retragerii Ankarei din Convenţia de la Istanbul.

Convenţia, adoptată în 2011 şi semnată de 45 de state şi Uniunea Europeană, este primul tratat internaţional care stabileşte norme juridic constrângătoare pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor.

Decizia președintelui de a retrage țara din Convenție a provocat furia organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor şi critici din partea UE, a Statelor Unite şi a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului.

”Această retragere le trimite un mesaj periculos celor care comit violenţe, mutilează şi ucid: le spune că pot continua să o facă în deplină impunitate. În materie de drepturi ale femeilor, Turcia s-a întors cu zece ani în urmă”, a denunţat joi directoarea Amnesty International, Agnes Callamard, într-un comunicat.

Guvernul turc și-a motivat decizia susținând că tratatul ”subminează valorile familiale” şi ”normalizează homosexualitatea” prin apelul său la nediscriminare în funcţie de orientarea sexuală.

În Turcia, contrar altor numeroase state majoritar musulmane, homosexualitatea nu este ilegală, dar homofobia este larg răspândită în societate.

Observatorii consideră însă că decizia lui Erdogan se explică mai ales prin dorinţa sa de a-şi apropia baza electorală conservatoare înr-un context economic dificil, potrivit Agerpres.

Asociațiile de apărare a drepturilor femeilor se tem de o creştere a violenţelor, în contextul în care, de un deceniu, cazurile de feminicid cresc constant în țară. 

Anul trecut, 300 de femei au fost ucise de partenerul lor sau de un fost partener în Turcia, iar anul acesta 189, potrivit asociaţiei ”Vom pune capăt feminicidelor”.