MENIU

Tunurile Coldea-Dumbravă, trase la indigo. Primarul din Rovinari, "lucrat" după aceeași schemă ca omul de afaceri Cătălin Hideg

Gruparea Coldea-Dumbravă opera în mod similar cu toți oamenii de afaceri șantajați

Cazurile lui Cătălin Hideg și Robert Filip par trase la indigo! Omul de afaceri și edilul din Rovinari au primit promisiuni de la șefii statului paralel că vor scăpa de problemele din justiție în schimbul unor sume uriașe de bani. Pașii pe care rețeaua lui Coldea îi urma pentru obținerea șpăgilor de la cei doi, sunt aproape identici.

În primul rând, în ambele cazuri, intermediar ar fi fostul ofițer SRI, Bogdan Neidoni. Prin intermediul său, atât Cătălin Hideg cât și edilul Filip ar fi ajuns la generalii statului paralel.

Bogdan Neidoni este cunoscut ca fiind un apropiat al fostului prim adjunct din SRI. Procurorii îl acuză de faptul că ar fi primit bani de la Cătălin Hideg, pentru a merge la Monaco, acolo unde s-ar fi întâlnit cu Florian Coldea, pentru a-i expune problemele cu legea de care încerca să scape Hideg. În cazul lui Filip, un membru al familiei sale l-ar fi cunoscut pe Bogdan Neidoni.

În plus, tot în ambele cazuri, procurorii EPPO care investighează dosarul sunt apropiați ai Laurei Codruța Kovesi. Vorbim despre procurorul Constantin Irina, în cazul lui Cătălin Hideg și procurorul Ana Dana, în cazul primarului Robert Filip. Cei doi magistrați au făcut parte din echipa de start a lui Kovesi la Parchetul European.

CARACATIȚA LUI COLDEA AVEA TARIF FIX LA "OPTIMIZĂRI"

Tot la puncte comune intră și tipul dosarului de la EPPO. În cazul ambilor, a fost vorba de fraude cu fonduri europene. În dosarul care îl vizează pe Robert Filip, au fost acuzate oficial 5 persoane și 3 companii de participare la o organizație criminală pentru a obține în mod fraudulos peste 3 milioane de euro din fondurile UE pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Iar omul de afaceri Cătălin Hideg a fost condamnat pentru folosire de documente false și spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene. În ambele dosare, prejudiciile sunt în jurul sumei de 3 milioane de euro.


O similitudine găsim și în ceea ce privește sumele cerute de generali în schimbul „optimizării dosarelor” așa cum chiar ei numeau intervențiile în justiție. Lui Cătălin Hideg i-a fost cerută inițial suma de 700 de mii de euro, iar lui Robert Filip, 750 de mii de euro. Ambilor le-a fost promisă ridicarea controlului judiciar. În plus, în ambele cazuri, suma cerută ca avans era de 200 de mii de euro. O parte din bani ar fi fost virați de firma lui Dumbravă în conturile firmei lui Florian Coldea, SC Strategic Sys SRL. Metodă folosită la fel ca în speța Hideg. Totodată, instanța de lucru este aceeași în cele două cazuri: Tribunalul București.

Tras la indigo este și modul în care generalii încercau să forțeze plățile. Nici în cazul Hideg, nici în cazul Filip, nu a fost ridicat controlul judiciar. Coldea și Dumbravă doar i-au amenințat că pot fi condamnați la închisoare.



Nu în ultimul rând, ca schema să fie completă, și circuitul banilor era similar: clientul făcea plata către avocatul Trăilă, care îi direcționa către generalul Dumbravă, iar mai apoi ajungeau la Florian Coldea.