TUN URIAȘ! Fabrica distrusă de MAFIA IMOBILIAZRĂ: ce s-a construit pe terenul fabricii Tehnofrig din Cluj
România a avut în trecut o industrie a frigului, lansată imediat cu instaurarea regimului comunist. Au fost construite trei întreprinderi care asigurau utilajele de răcire necesare întregii țări: Tehnofrig Cluj, Frigocom și Frigotehnica București. Însă statul comunist i-a obligat pe industriașii maghiari care dețineau aceste întreprinderi să se transforme din patroni ai atelierelor, în simpli muncitori. Aceștia au fost nevoiți să pună la dispoziția statului tehnologia şi cunoștințele pe care le acumulaseră vreme de decenii.
Pe vremea comunismului, fabrica Tehnofrig din Cluj-Napoca reușise să fie dotată cu cele mai noi tehnologii în producerea de utilaje pentru industria alimentară și de echipamente frigorifice. Fabrica putea produce utilaje moderne și putea concura alte companii de top din Germania sau Suedia. Tehnofrig producea linii de îmbuteliere pentru lichide, fabrici de lapte și bere, schimbătoare de căldură, echipamente pentru protecția mediului și utilaje frigorifice. Între anii 60 și anii 90, fabrica a evoluat continuu și au fost construite instalații de climatizare pentru a fi exportate în China, Irak, Siria, sau Liban. După Revoluție a urmat o perioadă de stagnare şi regres, până în anul 2001.
Profesorul universitar Zoltán Tibori Szabó a povestit pentru cei de la Gândul despre cum a ajuns această industrie să se piardă:
” Tehnofrig Cluj era o întreprindere care avea mulți parteneri din străinătate. În Occident, astfel de vestigii industriale sunt conservate, nu sunt demolate, iar clădirile lor sunt transformate în muzeu, ca să rămână ca amintire. Tehnofrigul a fost ras. Fabrica a fost cumpărată cu bani derizorii, atunci când existau privatizări care se făceau și pe un euro. (...) Într-o primă fază, a fost vândută toată cantitatea de inox deținută de fabrică, (...) la preț destul de bun. (...) După aceea au fost demontate mașinile și utilajele, care au fost vândute la fier vechi. După aceea, s-au demolat halele fabricii și s-au vândut materialele de construcții din ele. După demolarea lor, s-a arat totul și s-a vândut terenul. Cred că numai terenul care s-a vândut a însemnat de două ori mai mult decât valoarea în sine a întreg complexului industrial cumpărat”.
La începutul anilor 90, noua societatea Tehnofrig a achiziționat unele firme de stat precum Textile Încălțăminte, Legume Fructe sau Metalochimice. Astfel a adunat aproape toate spațiile comerciale de la parterul blocurilor din cartierele clujene. Spații care aduceau bani proprietarilor, din închiriere. A urmat graba ca fabrica să fie demolată, pentru a se putea folosi terenul pentru sectorul imobiliar din Cluj-Napoca. Fabrica Tehnofrig se întindea pe 11 hectare de teren.
A apărut și firma Tehnofrig Imobiliare, controlată de doi oameni de afaceri din oraș. Aceștia au solicitat autorităților locale schimbarea terenului fostei fabrici în zonă de servicii şi comerţ. Pe o parte a terenului s-a construit un magazin de bricolaj.
Potrivit presei clujene, din 1990 până în prezent, o mafie imobiliară locală a reușit, prin complicități cu primăria locală, să acapareze suprafețe importante din patrimoniul industrial al municipiului. Aceste grupuri de interese ar fi cele care au aruncat orașul într-o spirală a creșterii artificiale a prețurilor la imobiliare. Unele apartamente se vând la prețuri similare cu cele de la Paris sau Londra.